12 тайни за дълъг и щастлив брак (част 1)

Когато видим щастлива и хармонична семейна двойка на възраст, обикновено въздъхваме със завист. Всички искаме така – като в приказките – „Принцът и принцесата се оженили, имали много деца и живели щастливо до края на дните си“.

Но като тръснем глава и „излезем от филма“, щастливото видение сякаш изведнъж се разсейва и се виждаме заобиколени от уморени, озлобени или апатични възрастни хора, които говорят за любовта и щастието с насмешка и огорчение. Тогава почваме да мислим, че онези, щастливите, май крият някаква тайна, някакъв секрет, предаван от баща на син и от баба на внучка, който ревниво крият от нас.

тайни на семейното щастие

Има ли наистина тайни на семейното щастие?

Или това са рекламни трикове за продажба на мебели и жилища? Наистина ли едни хора „знаят“ как да създадат щастливо семейство, а други „не знаят“?

Група психолози са си направили труда, след многобройни разговори и общуване със семейни двойки, да обобщят 12-те „тайни“ на щастливите между тях. Колкото и да е странно, оказва се, че щастливите двойки си приличат, имат много общо помежду си. Тоест, щастието е постижимо не само за кастата на избраните да знаят „тайните“, а за всички – стига да си направят труда да научат и по-важното – да приложат тези тайни на практика.

Ето две тези тайни на семейното щастие:

  • бъдете заедно поради правилните причини (защото има много неправилни!)
  • гледайте реалистично на романтиката.

Именно тях разглежда първият „епизод“ от поредицата „12-те тайни за дълъг и щастлив брак“ в предаването „По пантофи“ на радио 3:16.

А в следващите 6 епизода – и останалите 10 тайни. Не пропускайте.