12 тайни за дълъг и щастлив брак (част 3)

Когато видим щастлива и хармонична семейна двойка на възраст, обикновено въздъхваме със завист. Всички искаме така – като в приказките – „Принцът и принцесата се оженили, имали много деца и живели щастливо до края на дните си“.

Но като тръснем глава и „излезем от филма“, щастливото видение сякаш изведнъж се разсейва и се виждаме заобиколени от уморени, озлобени или апатични възрастни хора, които говорят за любовта и щастието с насмешка и огорчение. Тогава почваме да мислим, че онези, щастливите, май крият някаква тайна, някакъв секрет, предаван от баща на син и от баба на внучка, който ревниво крият от нас.

Има ли наистина „тайни“ на семейното щастие?
Или това са рекламни трикове за продажба на мебели и жилища? Наистина ли едни хора „знаят“ как да създадат щастливо семейство, а други „не знаят“?

Група психолози са си направили труда, след многобройни разговори и общуване със семейни двойки, да обобщят 12-те „тайни“ на щастливите между тях. Колкото и да е странно, оказва се, че щастливите бракове си приличат, имат много общо помежду си. Тоест, щастието е постижимо не само за кастата на избраните да знаят „тайните“, а за всички – стига да си направят труда да научат и по-важното – да приложат тези тайни на практика.

тайни за щастлив брак

Има една тайна за щастлив брак, която май вече не е никаква тайна. Нарича се… говорене. Комуникация. И това говорене няма нищо общо с темперамента на двамата, с тяхното умение или неумение да говорят добре. Това е говорене, в което важна е не формата, а съдържанието.

„Говорете си!“

– пламенно насърчава една изстрадала съпруга.

– Говорете си за всичко! Забравете за тайните! Говорете за онова, от което ви боли; говорете за онова, което ви кара да се мразите понякога.

Защото говоренето, откритото говорене, поражда доверие. Когато застанете пред другия „гол“ и уязвим, когато той види вашата „тъмна“ страна и ви разбере, приеме и продължи да ви обича, вашата любов преминава „на следващо ниво“, започва да се измерва в други мерни единици.

Да, това е риск. Не е безопасно да се разкриеш пред друг човек. Но пък ужасно опасно е да останеш скрит пред най-близкия си човек. Рискът е по-голям – да преминеш през живота сам и неразбран. Защото мълчанието поражда недоверие. Във въздуха винаги остава да виси въпросът „защо“ – защо не ми казва? Така че… говорете!

В следващото предаване „По пантофи“ – още тайни за да имате щастлив брак.