12 тайни за дълъг и щастлив брак (част 4)

Когато видим щастлива и хармонична семейна двойка на възраст, обикновено въздъхваме със завист. Всички искаме така – като в приказките – „Принцът и принцесата се оженили, имали много деца и живели щастливо до края на дните си“.
Но като тръснем глава и „излезем от филма“, щастливото видение сякаш изведнъж се разсейва и се виждаме заобиколени от уморени, озлобени или апатични възрастни хора, които говорят за любовта и щастието с насмешка и огорчение. Тогава почваме да мислим, че онези, щастливите, май крият някаква тайна, някакъв секрет, предаван от баща на син и от баба на внучка, който ревниво крият от нас.

Има ли наистина „тайни“ на семейното щастие?
Или това са рекламни трикове за продажба на мебели и жилища? Наистина ли едни хора „знаят“ как да създадат щастливо семейство, а други „не знаят“?

Група психолози са си направили труда, след многобройни разговори и общуване със семейни двойки, да обобщят 12-те „тайни“ на щастливите между тях. Колкото и да е странно, оказва се, че щастливите двойки си приличат, имат много общо помежду си. Тоест, щастието е постижимо не само за кастата на избраните да знаят „тайните“, а за всички – стига да си направят труда да научат и по-важното – да приложат тези тайни на практика.

тайни на семейното щастие

Има две тайни, които не са в топ 10 на най-често споменаваните. Може би, наистина са „тайни“. Едната гласи:

Щастливи връзки се създават от щастливи хора.

Прекалено очевидно? И въпреки това, удивително пренебрегвано. Милиони хора се женят с идеята другият да ги „направи щастливи“. „Защо се омъжи за него? – Исках да бъда щастлива.“ Просто блудкава реплика от треторазреден филм, мултиплицирана безброй пъти в живота. Тоест, погрижете се за собственото си щастие (или нещастие), потърсете корена на проблемите си, разрешете ги и тогава се впускайте във връзка! Звучи просто. И действа.

И една под-тайна на тази тайна –

Дайте пространство на другия!

Няма нищо по унищожително за семейното щастие от задушаващото присъствие на любимия. Не е нужно да правите всичко заедно. Нито вие се насилвайте да правите неща, които не обичате, само защото на него са му любими, нито очаквайте от него да участва в любимите ви занимания, само за да е солидарен с вас. Ще се намразите.

Естествено, трябва да откриете допирните си точки – там, където траекториите на вашите независими личности се пресичат. Нали точно те са ви „влюбили“! Имайте своите любими общи занимания, наслаждавайте се на времето си заедно, но не забравяйте да водите и свой собствен пълноценен живот. Дишайте, дайте пространство.