12 тайни за дълъг и щастлив брак (част 7)

Когато видим щастлива и хармонична семейна двойка на възраст, обикновено въздъхваме със завист. Всички искаме така – като в приказките – „Принцът и принцесата се оженили, имали много деца и живели щастливо до края на дните си“.
Но като тръснем глава и „излезем от филма“, щастливото видение сякаш изведнъж се разсейва и се виждаме заобиколени от уморени, озлобени или апатични възрастни хора, които говорят за любовта и щастието с насмешка и огорчение. Тогава почваме да мислим, че онези, щастливите, май крият някаква тайна, някакъв секрет, предаван от баща на син и от баба на внучка, който ревниво крият от нас.

Има ли наистина „тайни“ на семейното щастие?
Или това са рекламни трикове за продажба на мебели и жилища? Наистина ли едни хора „знаят“ как да създадат щастливо семейство, а други „не знаят“?

Група психолози са си направили труда, след многобройни разговори и общуване със семейни двойки, да обобщят 12-те „тайни“ на щастливите между тях. Колкото и да е странно, оказва се, че щастливите двойки си приличат, имат много общо помежду си. Тоест, щастието е постижимо не само за кастата на избраните да знаят „тайните“, а за всички – стига да си направят труда да научат и по-важното – да приложат тези тайни на практика.

щастливите двойки
12 тайни на щастливите двойки – сърфирайте

Следващата тайна звучи направо прозаично:

Бъдете практични – създайте си правила.

Приземяване, а? Но тайната е съвсем сериозна и изключително важна. Животът се върти в цикли от 24 часа, 52 седмици, 365 дни. По-голямата част от времето е заето от досадни, но нужни неща – пазаруване, чистене, гледане на децата, боядисване на огради, готвене на вечеря, посрещане на роднини… Всеки семеен човек моментално може да удължи списъка двойно и тройно. Вместо тези досадни неща да съсипят романтиката и огъня помежду ви, „изхитрете“ се да ги опитомите – създайте си правила за тяхното вършене, така че да ви отнемат минимум време, минимум усилия и да ви носят максимум удоволствие. Разберете се кой какво обича и не обича да прави, кой в какво е добър и в какво не го бива, и според това си разпределете задълженията. Разберете се къде ще бъде границата на взискателността и докъде ще се простира личната свобода. Повярвайте, спестявате си маса не-романтични разговори!

И последната тайна на щастливия брак гласи:

Научете се да улавяте вълните.

Моля? Какви вълни? Океанските вълни на океана, наречен „живот“, разбира се. Понякога той върви прекрасно, понякога ужасно; понякога сте на гребена на вълната, понякога сте дълбоко под нея; понякога печелите, понякога губите; понякога сте на сватба, друг път на погребение; понякога човекът до вас е като ангел, друг път – същински дявол. Научете изкуството да сърфирате в тази въртележка заедно, без да пускате ръцете си – без да се отчайвате от крайна долна точка и без да се вкарвате в розови сънища от крайна горна точка. Сърфирайте по вълните заедно, хванати за ръце, готови на всичко един ЗА друг, а не един БЕЗ друг.

И вече ТАЙНИТЕ на щастливия брак няма да бъдат никакви тайни за вас!