Блудника в чужбина

Сцена: Желание за смърт и смъртна обида

Дайте предимство на малкия син. Той напира и няма търпение да чака съдбата да му отваря вратата. Що за птица е? Опитвам се да го опозная. Очевидно е млад и зелен – и както бях аз в онези години – опасно самодоволен. Въобразява си, че много знае, докато е крайно неопитен. Дори фатално наивен. Мисли си разни чаровни глупости, че животът го иска… И щастието е някъде там. Не е ясно къде, но със сигурност далече от дома – в екзотичната далечна страна. Но тази визия си има цена и се плаща в брой.

Културни настройки: Няма такава история

През последните 200 години западните коментатори го раздават доста лекомислено. Те ни казват, че всичко е съвсем безобидно и няма защо да вдигаме пара. Просто един млад човек заминава за големия град – да си поживее, преди да го налегнат отговорности. Като се ожени, ще се кротне. Това е историята на много семейства. Нещо обикновено и нищо неочаквано!

Моля? Не познавам нито едно място по света, където момче от фермерско семейство ще си позволи да говори по този начин на семейния съвет: Хора, продайте бизнеса! Дайте ми парите! Слагам ги в джоба и отпрашвам за големия град! Париж, Лондон, Токио! – чакайте ме. Няма да се бавя!

Мисля, че синчето ще удари на камък:
– Това не е твоя работа, хлапе! Когато с майка ти решим да делим имота, сами ще те уведомим. А сега, марш от тука и си намери работа!

Сцена: Скандална сделка

Ако скоро сте имали работа с легализиране на завещание, знаете, че тези процедури отнемат няколко месеца. Не е било много по-различно по времето на Исус. Но тук всичко става „не след много дни“. Защо младежът бърза толкова много?

Просто селото ще го заклейми и няма да участва в търговията със земята на предците му:
– Какво? Това лозе дядо ти го е садил. Да не си полудял! Продаваш собствената си душа!

Да си продадеш наследството означава да се отречеш от своята генеалогия. Да заявиш пред всички: Не желая да съм част от това семейство! Сериозна заявка и селото му го връща тъпкано. Мъжете затръшват вратата в лицето на наследника. Няма купувач за лозето. Никой не иска да е съучастник в това престъпление. Най-много да го купи някой хитрец, който нехае какво ще кажат хората. И то на безценица. Затова наследникът трябва да ускори преговорите и да финишира сделката, преди всички да научат за потайните му дела.

Теология в метафори: По кого бие тази история?

Исус и учените са в импровизиран диспут. Той е голям талант, говори като Бог – това Му го признават. Но като практик е страшно луд. Яде и пие с хора, на които те няма да кажат и едно здравей! Всъщност, яденето и пиенето показват кой си и кого смяташ за свой. И тук е парадоксът: бирници, блудници и грешници седят на една маса с Исус?!

– Рави, твоята доктрина за греха е твърде хлабава. Ти приемаш грешници и вечеряш с тях?! На какво прилича това?
– Джентълмени, нека ви разкажа една история. Един човек имаше двама сина…