Четвъртата заповед

Много хора, които почитат Божия закон, не смятат, че четвъртата заповед е особено важна, а още по-малко задължителна. Обаче, ако вникнем в нея, ще видим колко много може да промени тази заповед – не само в живота ни, но и в света. 

Помни съботния ден, за да го освещаваш; шест дни да работиш и да вършиш (в тях) всичките си работи; а седмият ден е събота на Господа, твоя Бог: недей върши в него никаква работа ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни робът ти, ни робинята ти, ни волът ти, ни оселът ти, нито какъвто и да е твой добитък, нито пришълецът ти, който се намира в жилищата ти.

Защо това е толкова важно?


Първо
, може би повече от всяка друга, четвъртата заповед издига достойнството на човека. Почти през цялата човешка история животът е бил предимно труд. На практика хората са били впрегатни животни. Но четвъртата заповед и единствено тя променя всичко, като настоява, че хората не бива да работят през седмия ден.

Второ, повече от всяка друга заповед, съботният ден напомня, че човекът е създаден да бъде свободен. Това се коментира във втората версия на заповедта, обобщена от Моисей в книгата Второзаконие: „Помни, че (и) ти беше роб в Египетската земя…“ С други думи, помни, че робите не могат да имат свободна събота.

Богатите роби

От гледна точка на Библията, хората, които избират да работят седем дни в седмицата, освен ако не е животоспасяващо, на практика са роби – роби на работата или вероятно на парите, но така или иначе имат робски статут. Милионерът, който работи седем дни в седмицата, просто е богат роб.

Трето, докато Библията не би могла всеобхватно да премахне робството, заповедта за съботата в много голяма степен хуманизира системата. 

Четвърто, заповедта за съботата създава и укрепва семейните връзки и приятелствата. 

Пето, заповедта за съботата дарява животните с достойнство. Дори домашните животни трябва да почиват един ден в седмицата. Доколкото знаем, това е първият национален закон в историята в защита на животните. 

Следователно не е чудно, че заповедта за съботния ден е една от Десетте заповеди. Нито пък е голяма изненада, че тези, които я спазват, са по-щастливи и с по-богат семеен живот. Освен това са по-спокойни, живеят сред приятели и дори се радват на по-добро здраве.

Защо пък да не опитате?