Да предпазим децата от „вредните“ връстници

„Лошите приятели покваряват добрите нрави“ – казва Библията. И колко е права! Най-добре знаем това ние, родителите. Кой не изпитва страх, че милото му добро дете ще се превърне в лош човек, защото дружи с лоши хора? Кой не е плакал от безсилие, защото само може да наблюдава безпомощно как старателно възпитаваните добри навици буквално се изпаряват и любимото дете започва да се държи неузнаваемо?

вредни влияния
Как да предпазим децата от вредни влияния?

Да забраним „вредните връстници“?

Какво да правим? Понякога в паниката си просто забраняваме. Това е най-лесно – „Няма да се виждаш с този!“, „Повече да не съм те видял с тази!“ И когато отсреща обидено ни питат: „Ама защо?“, припряно отговаряме: „Защото ти влияе зле“. Което на детето не говори нищо. То се чувства добре в компанията на „лошото дете“, не вижда нищо нередно и недоумява нашата „несправедливост“.

А когато забраните нямат ефект? Когато дори по-лошо – детето започне да ни лъже, че вече не се вижда с „този“, но го прави тайно? Когато по промененото му поведение ние научаваме истината?

Как да възпитаваме детето си така, че да неутрализираме колкото е възможно повече вредното влияние на връстниците му? За съжаление, това не става, когато вредните връстници вече са се настанили трайно в живота му. Тогава лостовете в ръцете ни са съвсем малко. Всичко започва в най-ранното детство, когато ние – мама и татко – сме целият му свят; когато връстниците още изобщо не са фактор в живота му.

Да действаме преди връстниците

Тогава е моментът да изградим с него такава топла, здрава и силна връзка, че тя да остане най-важната за него, дори след появата на връстниците. Лошото е, че тогава този проблем ни изглежда прекалено далечен, за да мислим за него. Пропускаме златния момент. А именно това е ключът към разрешението му – да изградим такива взаимоотношения, че детето да е абсолютно уверено – „Аз съм важен за мама и татко. Те ме обичат повече от всички. Ние сме семейство. Аз също ги обичам и те са важни за мен.“

Такава основа няма да позволи подхранване нездрави връзки, няма да остави в душата на детето празнина, която то жадно да се стреми да запълва със заместители. Ще порасне уравновесена и уверена личност, която не само няма да се поддава на вредни влияния, но ще пръска добро влияние около себе си.