Да работи или да не работи детето?

Кога един човек трябва да започне да работи? Родителите питат, учителите питат, психолозите питат, държавата пита… Векове наред този въпрос изобщо не е бил задаван. Почне ли едно дете да си стои на краката и да се храни само, е време да поеме част от семейния труд. Дори, ако не се справя, търпи санкции. Ще държи поводите на воловете, докато баща му оре, ще занесе храна на мъжете от вкъщи, ще пасе овцете… Някъде през XIX век възрастните за пръв път почват да се питат доколко е редно това. Може би, причината е покъртителните снимки на 7-8 годишни дечица, превиващи гръб във фабриките за жълти стотинки, или високата детска смъртност сред бедните класи. Писатели като Чарлз Дикенс успяват да събудят съвестта на алчните и да повдигнат духа на бедните.

детски труд

Експлоатация на детски труд?…

Днес и ние цъкаме възмутено с език, гледайки клипчета в ютюб за дребни филипински и индийски хлапета, които шият маркови тениски и чанти, или газят до кръста в оризищата. Днес нашите деца са с гарантирано „слънчево“ и „безгрижно“ детство. Гордеем се, че можем да им осигурим всичко необходимо и им го осигуряваме. Дори в излишни количества. Дори за сметка на собственото си здраве. Но се гордеем. Че те няма да минат през нашите трудности, няма да водят нашите борби.

… или отказ от детски труд?

Но ето че все по-често се надигат тревожни гласове за отношението на младите хора към труда; все повече ни плаши тоталното нежелание на голяма част от тях да полагат усилия, за да спечелят нещо; все по-трудно разбираме пълното отсъствие на връзка между труд и комфорт в тяхното съзнание – комфортът е нещо, което се подразбира, което им се дължи по дифолт от обществото, и няма нищо общо с положения от тях труд. Психолозите настояват, че децата трябва да бъдат приучвани да работят още от най-ранна възраст и още в тийнейджърските си години да разберат от личен опит как се изкарват пари.

Само че, призракът на детската експлоатация е жив, имаме си Агенция за закрила на децата, имаме си закони, които забраняват лице под 18 години да бъде наемано на работа… Къде е разковничето? Как да научим децата си да работят, да ценят парите и да ги управляват мъдро, без да ги експлоатираме и травмираме?