Да се простим с благословения

На раздяла с живота – Яков събира синовете си. Той не устройва персонални срещи, като лекар или терапевт. Кани всички като братя, за да им говори като баща. Никой не е излишен, колкото и да е семпъл като потенциал. И никой не е изключен, каквото и да е направил.

И така, бащата ги подкарва по ред на номерата!

 Рувим – импулсът на водата

– Сине, не си позволявай да упражняваш своите преимущества. Властта ти се пада, но ти не я овладяваш. Не ставаш за лидер. Ако ме питаш защо, ето ти пример! Всички помним какво направи, когато предпочетох робинята на Рахил пред майка ти и това нагнети обидата. Оскверни робинята, за да я изхвърлиш от леглото ми. Но твоят метод създава повече щети, отколкото да решава проблеми. Затова по-добре не се занимавай с това!

 Симон и Леви – заедно в белята

– Вие, деца, сте братя.
Всъщност тук всички са братя, нали? Но тези двамата носят идеята на братството в кръвта си. Не е ли чудесно? Те си пасват и се захранват един друг. Но тяхната взаимност оправдава злото. Когато са заедно, включват режима на гнева и стават особено жестоки. Убиват хора, кастрират животни, разбиват стени и простират ръце за грабеж.

Рецептата на бащата: Ще ги разделя!
Изглежда ни като наказание, но не е. По-скоро е функционална употреба. Тези двамата трябва да са разделени, за да работят добре. Ако се съберат, преди всичко ще свършат някоя беля.

 Юда – тайната на царствеността

Юда е лъв. Големият тежкар в света на животните. Никога не губи самообладание – независимо дали е сит, или е гладен. Не е задължително да се бие, за да печели респект.
Може само с рев да намести границите. Не проявява ненужна жестокост спрямо врага. Това забележително умение е неговата запазена марка: да проявява силата си, но и да я сдържа, когато няма нужда от нея.

Това е племето, което ще ражда законодатели, докато не дойде Сило. Ние казваме, че това е Месия. Братята вярват, че това е Миротворецът – една от функциите на Месията.
Но направлението е ясно – благословение за власт, която ще търси мира.

 Завулон – Ах, морето!

Завулон ще стане морски народ. Да плава, да обикаля света и да търгува със стоки – носител на автентичния приключенски дух! Частица от него живее и в нас – винаги се опитваме да намерим нещо по-добро на другия край на света.

 Исахар – с репутацията на магаре

– Исахаре, сине, ти си магаре!

Какво е това благословение? Смятам от името на Исахар да се обидя. Все пак магарето не се слави с голям ум. Често се запъва и изпада в нелепи ситуации. Но едно от неговите полезни качества струва повече от всичките му недостатъци. Магарето обича да бачка. И не очаква никой да му благодари, че върши черната работа. А и кой се сеща за това?

Исахар разбира, че земята е добра и може да разцъфти с малко грижи. Той избира пътя на неутралитета и икономическото процъфтяване – колко е хубав мирният живот. Не иска война, готов е да плаща за мир само и само да построи своята скучна и богата Швейцария!

 Дан – да знаеш печелившите комбинации

Дан ще съди, нищо че е син на робиня. Но да съдиш в онзи свят, означава не да колиш и бесиш, а да се застъпваш. Да си брат, който винаги ще помогне. Звучи несвързано, особено в добавка на метафората, че Дан е змия на пътя. Какъв е смисълът? Ухапването на тази змия не може да убие кон или камила, но животното пада назад и убива ездача си. Така Дан ще хапе всеки враг, който напада Израил. Ако няма физическата сила, ще впрегне хитрост, за да се защити семейството. Майстор е на многоходовите тактики.

 Гад – талантът да обръщаш играта в последния момент

Благословението на Гад е непреводима игра на думи. Голямото му предимство е да печели в последния момент. И не само боя, но и разрешаването на всяка сложна ситуация. Да го можеш, означава, че имаш гъвкав и комбинативен ум, самообладание, характер и силна психика!

 Асир – сладкарят на царете

Асир е майстор на сладкишите. И голям красавец, както твърди майка му. Момичетата ще ме благославят! – възкликва тя, когато вижда бебето Асирчо. Той не просто е добър готвач, но изтънчен мастършеф. Кулинарните му шедьоври са достойни за изнежени царе и изтънчени хора. Интересно е, че изобщо става въпрос за благословение, свързано с деликатеси – добър вкус, красота и естетика. Но колко услажда живота дарбата на такива хора!

 Нeфталим – естетиката на общуването

Нафталим е елен, който говори крилати фрази. Някои хора имат дарбата да говорят приятно. А други – дарбата да говорят неприятно. И май вторите надделяват. Груби думи и липса на възпитание срещу любезност и тактичност. Колко струва да се усмихнеш и да кажеш нещо мило на някого. Вече сме изгубили естетиката на общуването. Красотата на думите, които вдъхновяват. Иска ми се да познавам по-отблизо Нафталим.

 Йосиф – с настройките на Вселената

Ето тук бащиното сърце трепва. Благословението на любимия син е силно и обемно с висока резолюция. Направо 4–D кино. Той е носителят на новото – с талант да създава и да отглежда. Целият свят откликва на желанията му. Даже космосът е на вълната на неговото щастие – от висините до дълбините и от началото до края на времето: Винаги благословен!

 Бениамин – Вълчето

Бени ще живее от война и добре ще заработва от това. Има вълча сила и вълча хватка. Потомците му ще бъдат воини. Да не повярваш, че това ще стане точно с домошарчето.

И така, Яков ни прави съпричастни на своето завещание, после се разпорежда за погребението си и се прощава с нас. На мен лично той ще ми липсва…
Явно нещо се привързах към него.