Да спорим без травми

Над половината от времето на семейните двойки преминава в спорове. С годините те намаляват, но никога не изчезват. Едни двойки спорят повече от други; при едни споровете са просто приятелски разговори, при други мини-войни; при едни са само повод за приятно затвърждаване на отношенията, при други водят до развод.

Изкуството да спорим добре

Воденето на спор е цяло изкуство. Още древните оратори са се обучавали специално в оборването на опонент. Всички престижни колежи и университети имат курсове и упражнения по водене на дебати. Умението да убедиш опонента в своята гледна точка е безценно. Чрез него се събарят и въздигат държави, обявяват се войни и се сключват примирия.

Затова е жизнено важно всяка двойка да се научи да води споровете си правилно. Да, за това има правила, както за всяка друга дейност. Тяхното незнание или неспазване води само до неразбиране, нанасяне на рани и отчуждение. В своята книга „Как да спорим категорично, убедително и позитивно“ Джонатан Херинг извежда десет правила за качествен спор. Той дори ги нарича „златни правила“. Книгата е преведена и на български.

Да спорим по правила

Макар и написани за спора по принцип, тези правила важат с пълна сила за споровете у дома. Дават същите резултати. Какво гласят те?

Например, „знай кога да спориш и кога да се оттеглиш“. Много мъдро правило. Защото понякога само погрешно избраният момент предрешава спора. Или погрешно избраното място. Не е най-подходящият момент да водите преговори с жена си да „ви пусне“ за два дни на риба, когато тя се е прибрала изнервена от работа, спукала е гума на колата и детето е донесло двойка вкъщи. Най-вероятно ще се скарате жестоко и ще чуете обвинения в безотговорност и лентяйство. И ще се почувствате незаслужено обиден, защото не сте излизал с приятели половин година и тя прекрасно знае, че вашите почивки „за риба“ са съвсем невинни преживявания. Просто изберете точния момент и точното място, и спорът почти със сигурност ще бъде избегнат или ще бъде сведен до приятелски разговор.

Или правилото да проявяваме творчество при безизходица в спора. Тоест, да се научим да погледнем проблема от друг ъгъл, да видим компромис там, където досега не сме виждали. Много често това смъква напрежението и успокоява страстите.
И още ценни и важни правила. Как да спорим, без да се нараняваме?