Добро възпитание на практика

Понякога, четейки книги за възпитанието, повече се отчайваме и дразним, отколкото мотивираме да направим нещо хубаво. Защото те са пълни с прекрасни разсъждения от типа: „Ако не внимавате с технологичните играчки, ще възпитате деца-аутсайдери“; „Научете детето си да мисли позитивно“; „Добрите навици в детството означават добри навици завинаги“ и така нататък, и така нататък. 

КАК обаче, да откъснете децата си от технологичните играчки – нито дума. Или само най-общи указания – „намерете им подходящи алтернативни занимания“. Какви да са те… гадайте си сами. И КАК точно да научиш детето си да мисли позитивно? И КАК да му създадеш добри навици? Повечето специалисти елегантно циркулират из теорията и рядко прекрачват в практиката. 

възпитание на практика
Възпитание на практика.

А на практика?

А ние имаме нужда от практични съвети! Като например, „Не позволявай повече от пет минути отклонение от времето за лягане“; „На масата – никакви телефони“; „Прочети на детето „Пипи дългото чорапче“… 

На въпроса „КАК да не отгледам разглезено дете“ отговаряме супер практично:

Първо, не бъдете ходещ портфейл. Не се чувствайте длъжни да купите всяко поискано нещо, въпреки умоляващите пълни със сълзи очи или сърдитите погледи. Вие се ограничавате в харченето на пари, нали? Ограничете и детето. Това не е жестоко. Това е урок за утре.

Второ, покажете нагледно какво означава „естествена последица“. Не действайте като вълшебници, които премахват последиците. Законът за причина и следствие гласи: „Ако не ядеш, чувстваш глад“. Приложено на практика това изглежда така: „Ако сега капризничиш и не си изядеш яденето, ще изпиташ глад, защото няма да получиш нищо до вечеря“. Оставете детето да изстрада естествената последица от своя каприз.

Още практика…

Трето, всякакви желания, започващи с думата „искам“, автоматично попадат в чекмеджето „неизпълнени“. Ако не кажеш „моля“, не получаваш. Ако после не кажеш „благодаря“, също го губиш. Точка. 

Четвърто, не променяйте решенията си. Въвели сте правило за оправянето на леглото сутрин? Не го отменяйте „само този път, защото бързаме“. Решили сте да не пуснете детето у негов приятел? Не казвайте „да“, само защото то плаче и се тръшка. Вашите решения са сериозно нещо. 

И пето, и шесто, и още практични съвети в предаването „По пантофи“.