Харизматичният лидер и неговите проблеми

Три урока от Вавилонската кула

Харизматичният лидер

Урок 1: Харизматичният лидер

Животът на всеки лидер е на баир лозе! Той трябва да движи големи проекти, да преследва важни цели, но да остава чувствителен към тревогите на обикновените хора. Ето ви една малка илюстрация. Някой разказа, че е разбрал, че Бил Клинтън е политик с голяма харизма, когато се е ръкувал с него. Само за няколко секунди е бил облъчен с такова внимание, сякаш е най-важният човек на света.

Библията за един голям лидер

Библията също говори за големия лидер. И може би един от първите е Нимрод. Кой е той? „Хус роди и Нимрод. Той пръв стана силен на земята. Той беше голям ловец пред Господа; Първо той царува над Вавилон… и отиде в Асирия, та съгради Ниневия, Роовот-Ир, Халах и Ресен…“ (Битие 10:8-12). Библията ни казва, че Нимрод е владял Вавилон. Надарен с онова, което времето зачита – именит ловец и строител на градове. Две неща, които формират стандарта за величие в древността. Ловните трофеи и големите строежи още създават имидж на политиците и както се вижда, съвсем не са излезли от мода.

Фантастичната мисия на един голям лидер

Какви качества трябва да притежава един лидер, за да обедини цялата земя и да вдъхнови хората за подобен проект като Вавилонската кула?! Преди всичко Вавилон, освен невероятен град, е грандиозна мисъл. Тук става въпрос за човек с чудовищна енергия, сила и въображение, които инвестира в невероятни и екстравагантни идеи. Той се посвещава на една фантастична мисия – организира най-голямото строителство за спасение на човечеството. Нимрод – човекът на бъдещето, харизматичен и смел, който иска да колонизира небето. Прагматик и фантаст, той знае какво е необходимо за един по-добър свят!

Определено Нимрод е голям водач и знае много неща, но пропуска най-важното. Голям лидер или провален човек – именно за това става дума в новото издание на Библейски нюзфийд!