Идеалната диета при диабет – интервю с доктор Стоян Гръков

Д-р Стоян Гръков говори за превенцията на диабета в малка поредица предавания. Според него трябва да гледаме на рисковите фактори в комплект, но всеки пак храненето е сред първите три. Затова отделяме и повече време за него.

диета при диабет

Три стъпки към промяна на хранителния режим при диабетици:

  • Първо, образовайте се! Човек трябва да е наясно какво прави и защо го прави.
  • Второ, правете нещата постепенно! Опитът показва, че когато се опитваме да променяме всичко накуп, не се получава.
  • Трето, намерете си съмишленици! Човек трудно прави промените сам. Ако нямате подкрепата на семейството, промяната е почти невъзможна.

Диабетът тип 2 е широкоразпространено заболяване. Повече от 600 000 хиляди българи са диагностицирани с диабет. Но на всеки четирима със стаж има един, който не знае, че е развил заболяването.

Червеното месо – неподходяща храна за диабетика

Идеалната диета при диабет е базирана на растителна храна. Повечето медицински организации, които включват резултатите от последните научни изследвания в своите препоръки, съветват месото да се избягва.
Червеното месо е богато на миоглобин, който съдържа желязо. Именно то спомага за развитието на инсулиновата резистентност. Освен това, СЗО обяви червеното месо за канцерогенно по отношение на рака на дебелото черво.

Затова препоръката е червеното месо да се избягва или да се замени с пилешко, риба или нискомаслени млечни продукти. Но още по-добре е да се премине на растителна храна. Такава е препоръката на Американските клинични еднокринолози, една от най-респектиращите организации от професионалисти в света.

Как да направим промени към по-здравословна диета при диабет?

Най-добрата диета е храна от растителен произход.
Това е идеалът. Но всеки трябва да прецени къде се намира, как да оптимизира храненето си и същевременно да бъде сигурен , че си набавя всички необходими вещества за изграждането на едно здраво тяло. Затова се образовайте, бъдете последователни и си намерете приятели, които да ви ударят едно рамо.