Как да познаем Божията воля: Нашето решение – част 7

Нашето решение и Божията воля

Продължение от част 6 от поредицата на Морис Венден „Как да познаем Божията воля?“.

Нашето решение и Божията воля

Понякога се ядосваме от очевидната липса на Божествено ръководство за епохата, в която живеем. Обръщаме поглед към библейските времена, когато е имало пророци и когато ангели са слизали и са разговаряли с хората посред бял ден. Защо нямаме същата възможност?

Нашето решение

Решението е част от пътя

И така, каквото и да искаме да разберем, настъпва момента за вземане на решение. Не е добре да живеем в колебание. Не бива да очакваме гръм от ясно небе или някаква свръхестествена проява да ни каже какво да правим. След разумен период от време, за да осмислим различните стъпки, свързани с Божията воля, стигаме до седмата – а именно, решението.

Преглеждаме наличната информация, оценяваме това, което ни изглежда най-добро и действаме според него. И даже да направим грешка, понякога е по-безопасно да действаме набързо, отколкото да протакаме прекалено дълго.

Защитен бушон при грешно решение

Може би се страхувате да не вземете погрешно решение? Не се притеснявайте. В последната от поредните осем стъпки има нещо като защитен „бушон“. Ето за какво става въпрос: Цар Саул трудно взема решения. Люшка се напред-назад. Един ден решава да следва Бога, на следващия – избира да върви по свой собствен път. Веднъж обсипва Давид с почести и му дава място близо до трона. Съвсем скоро след това се опитва да го прикове към стената с копието си. Преследва го из цялата страна, решен да го убие. Когато получава удобен случай да ликвидира Саул, Давид се смилява и не отнема живота му. Царят се убеждава, че Бог работи в живота на този млад човек. Извинява му се за враждебното поведение. И въпреки всичко, четем, че продължава да го преследва!

От друга страна, Библията ни разказва за хора като Даниил, които вземат правилни решения и нито за миг не отстъпват от тях, независимо от последиците. Кое поражда подобни различия? Защо някои хора могат да стигнат до дадено решение и да продължат уверено напред, а други са толкова колебливи, че сякаш не са в състояние да решат дали сутринта да станат от леглото?