Когато се чувстваш слаб – библейско послание от п-р Веселин Антонов

Малко момче претърпява тежка автомобилна катастрофа и губи лявата си ръка. Но въпреки това то е въодушевено да учи и практикува джудо. Започва уроци при стар японски треньор. И след три месеца тренировки, то е обезсърчено, защото неговия учител го учи и го кара да практикува само една единствена хватка. Накрая момчето не се стърпява и му казва:

– Сенсей, не трябва ли да уча повече хватки и движения?
– Момче – отговаря му учителят – това е единствената хватка, която знаеш, но това е единствената хватка, която трябва да знаеш.

Макар и да не го разбира, все пак момчето се доверява на треньора си и продължава да се упражнява. Няколко месеца по-късно, сенсеят завежда момчето на първия му турнир. За изненада на всички и на самия него, младежът печели с лекота първите две схватки. Третият мач се оказва малко по-труден, но след известно време опонентът му се оказва нетърпелив и допуска грешка като момчето ловко използва единствената хватка, която знае и побеждава.

Все още изумен от успеха си, малкият вече се оказва на финала на турнира. Там противникът му е много по-голям, силен и опитен състезател. Той мачка момчето с физическото си предимство, но то не се предава. Притеснен, че малкият може да пострада, реферът предлага да прекъсне мача. Но учителят на малкото момче отказва и настоява срещата да продължи. Скоро след това силният състезател допуска сериозна грешка, от която момчето веднага се възползва със своята хватка и печели мача и турнира. Състезател само с една ръка става шампион.

На път за вкъщи, когато се прибират, младежът набира смелост и пита сенсеят:
– Сенсей, как спечелих турнира само с една хватка?
– Спечели по две причини – отговаря му учителят. – Първо, почти си усвоил едно от най-трудните хвърляния в джудото. И второ, единствената възможна защита срещу тази хватка е противникът да те хване за лявата ръка.

Най-голямата слабост на момчето се превръща в най-голямата му сила. И това много точно съответства на думите на апостол Павел: „Когато съм слаб, тогава съм силен.“ Какво означава това? Как може когато си слаб да бъдеш силен? Вестта от п-р Веселин Антонов ще ви помогне да разберете.