Когато се сравняваш с другите – библейско послание от п-р Веселин Антонов

Мъж на средна възраст успява да спре такси, което тъкмо преминава край него. Когато се качва, той казва на шофора:
– Браво! Много на време! Ти си точно като Дейв.
– Кой? – отговаря шофьорът
– Дейв Арънсън. Това е човекът, който прави всичко както трябва. Ти дойде, точно когато имах нужда от такси. Така би направил Дейв.
Таксиметърджията отвръща с усмивка:
– Е, всеки си има своите слаби моменти.
– Не и Дейв – възразява мъжът. – Той е страхотен спортист. Играе тенис като професионалист. Даже играе голф с професионалистите. А вечерта пее като оперен певец и танцува като инструктор по танци.
– Явно този Дейв е голяма работа – казва с усмивка шофьорът.
– Да – продължава клиентът. – Има памет като компютър. Помни рождените дни на всички. Може да поправя всичко. Не е като мен, дето заради един кабел оставих целия квартал на тъмно.
Таксиметровият шофьор е впечатлен:
– Не е изненада, че го помните… Този Дейв.
– Не. Всъщност никога не съм го срещал.
– Как така? – Шофьорът вече е изненадан. – Откъде тогава знаете толкова много за него?
– Защото се ожених за вдовицата му.

Сравнението

Имате ли усещането, че не отговаряте на стандартите, които някой друг е задал? Може да бъде много разочароващо. Оглеждаме се наоколо и виждаме хора, които са постигнали толкова велики неща в професионалния си живот, в семейния си живот, в духовния си живот, а ние се чувстваме много неадекватни. Или може би други правят сравнението и ни карат да се чувстваме така. Ако се сравнявате с другите, винаги можете да намерите някой по-значим от вас и това може да създаде усещане за малоценност. Или ако желаете, винаги можете да намерите някой по-лош от вас и това да ви създаде чувството на гордост и превъзходство.

Библейска вест на п-р Веселин Антонов ни учи на нещо различно. Той е богослов, завършил във Франция. Така че е имал база за сравнението. Неговото кратко послание е част от поредицата „Зареди се“ на телевизия Хоуп Ченъл България.