Кока кола на деца? По-добре не.

Почти невъзможно е да се открие кътче по света, където да не познават логото на Кока Кола или вкуса ѝ. От Непал до Патагония всички пият Кóла. Счита се за най-популярната напитка в света. Можете да си я поръчате в луксозен ресторант, както и да я купите от крайпътен автомат. И щом толкова хора я пият, няма начин да е вредна, нали така?

Кока колата е вредна. Точка.

През последните години специалистите по хранене не спират да бият тревога за опасностите, които крие прекомерната (дори само редовна) употреба на подсладени газирани напитки и най-вече кофеинови. В тях няма буквално нито едно полезно нещо. И въпреки това, продължаваме да ги консумираме с удоволствие. Просто защото са вкусни.

От една страна, те съдържат много захар, от която се пълнее. А в „лайт“ вариантите тя е заместена от изкуствени подсладители, които са дори още по-опасни за здравето. От друга страна, дразнят стомаха и могат да доведат до трайни увреждания. От трета, с тях се поглъща огромно количество кофеин, който води до пристрастяване. Срещу всичко това никой не възразява и… отива да си купи поредната кóла.

Кóла на деца?

А най-страшното от всичко е, че без да се замисляме, купуваме кóла и на децата си от най-невръстна възраст. Все пак, не е бира, не е алкохол… какво толкова? Но това, което вреди на нас, вреди двойно повече на тях. Защото детският организъм е далеч по-слабо подготвен да се справя със захарта, кофеина и целия коктейл от химикали, скрит във вкусните глътки. Правени са безброй изследвания върху въздействието на газираните напитки и кóлата в частност върху тийнейджърите. Резултатите от тях са плашещо единодушни – децата се пристрастяват, стават нервни, когато са лишени от любимата си напитка, пълнеят. Казано по-грубо, разболяват се.

Кой нормален родител би разболял детето си нарочно? Точно обратното, ние треперим да не се разболеят. Купуваме им витамини, органична храна, топли обувки през зимата, водим ги на море през лятото. И в същото време безгрижно им купуваме кóла, когато ни поискат, или най-малкото, не се противопоставяме, когато те си купуват. Да, трудно е да се забрани нещо на своенравен тийнейджър. Може би, затова е по-добре да му попречим да се пристрасти към нея, преди да е станал тийнейджър. Струва си усилието.