Колко приятели имаш?

– Колко приятели имаш?
– Петстотин трийсет и двама.
– Не, не във фейсбук. В живота.
– О… ами, двама-трима.

Социалните мрежи подмениха съдържанието на думата „приятел“.

Появи се глагол, обратен на „сприятеляване“ – „разсприятеляване“. Когато кажем за някого, че ни е приятел, чувстваме необходимост да уточним – „стар приятел“, „много добър приятел“, „фейсбук приятел“.

Нормално е приятелствата да се сменят. Детските приятелства рядко устояват до края на живота. Разстояния, социален статус, идеологии, пристрастия постепенно превръщат срещите със стари приятели в тягостно задължение. Понякога пък приятелствата просто се изчерпват и отмират от само себе си, понякога приключват с бурни драми и тежки рани, понякога се превръщат в легенди.

В Библията пише, че има приятел, който е „по-близък и от брат“. Наистина, приятелска връзка може да засенчи кръвната. Но в повечето случаи приятелствата се жертват в името на нещо „по-голямо“. Рядко ще се случи да пренебрегнем изгодно предложение за работа, възможност за разширяване на бизнеса или супер сделка заради приятел; да сме готови да развалим отношения със семейство и началници заради приятел. Може да страдаме, да ни е мъчно, но ще стиснем зъби и ще кажем, че приятелството ни е важно, но другото ни е по-важно. Излиза, че колкото и „магическо“ съдържание да влагаме в думата „приятелство“, колкото и да мечтаем за големи приятели, сме готови да ги пожертваме, защото доста неща в живота ни са по-важни от него.

Стигаме до това аз какъв приятел съм, а не какъв приятел търся.

За разрушено и разочароващо приятелство рядко търсим вината в себе си. А приятелските връзки са точно като всички останали връзки – важно е не само какво получаваш, а какво си готов да дадеш. Дали затова не предпочитаме все повече фейсбук съдържанието на думата „приятел“. По-удобно и неангажиращо е. Приключването на досадно или изчерпано приятелство става само с един клик. С мишката поддържаме удобен кръг приятели на удобно разстояние. „Включваме“ ги, когато имаме нужда от тях, а през останалото време ги държим на „изключен“ режим.

Изобщо… май приятелството повече повдига въпроси, отколкото дава отговори. Но без него не можем. Какво да кажем за… приятелството?

Copy link
Powered by Social Snap