Колко типа майки съществуват?

Какви типове майки съществуват в наши дни?

Верният отговор е „безброй“ – колкото майки, толкова и уникални типове. Но все пак, начинът на мислене, възпитателният подход и отношението към детето определят един обобщен тип майчинство. Психолозите са ги свели до 15 основни. Разбира се, никоя майка не е представител на нито един тип в чистия му вид. Всяка съчетава няколко типа, но един е доминиращ или определящ.

типове майки

От друга страна, борейки се с проблемите и недостатъците си в зряла възраст, ние понякога дори не осъзнаваме, че корените им са далеч назад в детството ни, заложени от типа майчинство, което е упражнявала върху нас собствената ни майка. Разбира се, не можем да променим нищо в този факт, още по-малко да обвиняваме майките си за това, което са, но можем да направим друго – да вземем съзнателно интелигентно решение да променим собствения си родителски стил.

Ако съм наясно, че осакатявам бъдещето на детето си, със сигурност ще променя нещо. Ако знам, че един ден то ще се превърне в несигурен, изпълнен с комплекси човек, неспособен да взема решения, който изпада в паника всеки път, когато трябва да прояви твърдост, и на когото всички тайно или явно се подиграват, непременно ще бъда по-внимателна, нали?

Всеки иска най-доброто за децата си. Въпросът е дали правилно преценява кое е това „най-добро“.

Слушате внимателно и преценявайте – от кой тип майки сте?
„По пантофи“, радио 3:16

Copy link
Powered by Social Snap