Линдисфарн: Островът на мисионерите

Четвърти епизод на поредицата „Произход“

Остров Линдисфарн става инкубатор. Ейдън го използва с единствената цел на територията на Хептархията да клонира дейността, извършвана на остров Айона. Той работи усърдно, за да организира делото там и трудът му произвежда удивителен плод. Кой всъщност е Ейдън? Защо се установява на остров Линдисфарн и какъв вид дейност извършва като мисионер?

Молба за помощ

Започваме нашето пътуване във времето, когато Англия е хептархия – седем англосаксонски кралства доминират чрез своите монархии. Тези кралства са езически, без никакво познание за Бога и Неговото Слово, въпреки че са заобиколени от християнските народи на Уелс, Шотландия и Ирландия.

Хептархията е съставена от кралствата на Източна Англия, Есекс, Съсекс, Уесекс, Кент, Мърсия и Нортъмбрия. Крал Осуалд от Нортъмбрия прекарва известно време на остров Айона, където временно търси убежище. Това оказва забележително духовно влияние върху живота му. Когато се връща у дома, започва да копнее да види сред своя народ същото преживяване, каквото е наблюдавал на острова. И през 634 година сл. Хр. изпраща вест до Айона, молейки за помощта на мисионер, който евангелизира Нортъмбрия.

Ейдън: най-подходящият мисионер

Остров Айона по това време вече се е превърнал в прочут университет. И човекът, който изпращат в отговор на призива на крал Осуалд е Ейдън. Ейдън е уравновесен, не се впуска в крайности, но успява да поддържа умерена позиция чрез своя балансиран характер. Ревностен, посветен, трудолюбив и притежаващ същия вид енергичност като своя ментор Колумба, той е мисионер по сърце. Не само е човек, който обича учението на библейската истина, но също разбира как да превърне това учение в практическа реалност. Страстен защитник на социално слабите и на справедливостта, той влага много от своето време, за да помага на бедните и поробените.

Ейдън е също човек, който обича да се моли и прекарва много часове насаме в разговори с Бога, изисквайки от Него сила и мъдрост за задачите, които има. Животът и примерът му упражняват поразително и трансформиращо влияние върху онези около него и в много случаи са най-мощните проповеди, които някога е изнасял.

Още един мисионски остров

Когато Ейдън пристига в Нортъмбрия, крал Осуалд му дава малкия британски остров Линдисфарн като база за неговата дейност и тук започва своята сериозна работа. Използвайки Айона като модел, той установява център за мисионско обучение, съсредоточено върху разпространението на евангелието между езичниците и варварските племена на саксонците. Бог благославя неговите усилия и скоро истината започва да се разпространява от Линдисфарн през Нортъмбрия и в другите кралства на Хептархията.

Създава също така и центрове за обучение в кралство Нортъмбрия и в Мелроуз в Шотландия. Когато животът му наближава своя край, той предава факела на Финан, който извършва изумителна дейност в кралствата на Мърсия и Есекс. Финан организира училище за обучение в Тилбъри в Есекс и от тук лъчите на истината се разпръскват мощно над грубоватия пейзаж на централна Англия.

Финан е наследен от Колман и за 30 години тези трима мъже разпространяват истината в цяла Англия. Няма нищо гръмко и показно в тях, но те са семпли, смирени и честни и въпреки това тяхното влияние е могъщо по своя обхват и въздействие. Тайната на влиянието им се крие във верността им към Божия призив за техния живот, независимо от онова, което призванието им налага.

Какво е твоето влияние?

Има голяма сила във вярната служба за Бога, там където ни поставя Той, сред нашите местни църкви, местни общности и други сфери на дейност. За да упражняваме влияние не се изисква да ходим по вода, да водим война или да сме красноречиви. Упражняването на влияние често може да бъде тихо, неочаквано и на най-скромното място, чрез пътя на покорството в непоколебима вярност към Бога.

Къде ви е поставил Бог? Каква е степента на вашата вярност там?

Гледайте видеото по темата: Светият остров 

Може да научите повече за поредицата „Произход“ и за създателите ѝ на техния уебсайт на английски език.