Маскираният близнак

по мотиви от Битие, 27 глава


Тази история може да звучи различно. Зависи откъде започва да се чете. Класическият вариант е от кадъра с Исак – остарял и вече ослепял. Притеснен за здравето си, той решава да благослови Исав. Затова си подрежда деня и го праща на лов. Ще си хапне от специалитета с дивеч и ще го благослови. Ревека шпионира и решава, че сега е моментът да рискува, за да уреди любимеца си Яков с бащината благословия.

Театърът на Яков и Ревека

Изтича времето за приготвяне на две козлета. В шатрата на Исак влиза Яков, маскиран като Исав. Държи отрупан с месни деликатеси поднос. Издокаран е в парадните дрехи на брат си, покрит с животински кожи за имитация на окосменост. Художник на костюмите и главен сценарист на сценката е Ревека. Тя движи задкулисието, докато актьорът се притеснява, че няма да се справи с ролята и ще бъде разобличен като измамник.

Исак е подозрителен. Първо се усъмнява в разписанието.
– Каква е тази скорост от тебе? Кога отиде на лов, кога хвана животно и кога успя да го сготвиш?
– Твоят Бог ми даде случай!
Твърде религиозен отговор за Исав, не мислите ли?
Накрая, когато Исак надушва дъха на поле от дрехите на преоблечения Яков, тогава го благославя. Но това не звучи съвсем като благословението на Авраам.

И ето, свършва официалната част и маскираният близнак излиза. Влиза Исав със своите специалитети.

Жертви на измама

Исак е потресен. Той открива, че е станал жертва на измама от най-близки членове на семейството и не е благословил точния човек.
Исав – тази грамада от мускули, плаче с глас – направо ти къса сърцето.
– Благослови и мене, тате!

Какво да прави бащата? Вече е дал плодородието на земята. Както и министерството на външните и вътрешните работи. А най-вече го е заклел: който е с него, ще бъде благословен, а който срещу него – ще бъде проклет…

Трети брак, виза за жена и ново благословение

Исав е разочарован от развръзката. И наранен. Изглежда че баща му хич не харесва жените му и одобрява плана на Ревека за женитбата на Яков. Той се опитва да поправи нещата и да добави нова линия в родословното си дърво. Урежда се с трета жена. С дъщерята на чичо си Исмаил. 
Итака, Исав вдига трета сватба.
А Яков отива да си търси жена.
Или по-скоро бяга от гнева на брат си…