Мястото на домашните любимци

Мястото на домашните любимци

Връзката между човека и животните е още от Сътворението – откакто Адам лично измисля името на всяко животно. След това векове и хилядолетия наред човекът не е могъл да съществува без тях – ял ги е, обучавал ги е да му намират храна, ползвал е физическата им сила, покланял им се е. Не е ясно в кой момент е започнал да ги отглежда „просто за радост“, без да има никаква „полза“ от тях. Кога кучето се е превърнало от пазач и ловец в приятел, котката от необходим „санитар“ за къщата в мъркащ господар, рибите от вкусен обяд в обект на любов и възхищение, и дори питонът или прасето в членове на семейството.

Домашните любимци – последната ни връзка с природата

Някога сякаш е било по-лесно. Но постепенно, след индустриалната революция, човекът бавно, но сигурно започва да се откъсва от природата. Все повече деца израстват, без да са видели жива крава, кон или кокошка. И домашните любимци остават като последна нишка от почти разкъсаната връзка между човека и останалите живи твари на планетата.

Днес някак се люшкаме между различни крайности и не можем да уцелим „верния тон“ в общуването с безсловесните си приятели. В единия край на спектъра е приравняването на отношението към кучето и котката с отношението към децата в някои страни; наличието на строги закони, уреждащи всяка подробност от грижата за тях; забраната кучето да спи в кучешка колиба или оставянето на котката сама вкъщи за повече от осем часа. В другия край са потресаващите клипове в YouTube на хора, изтезаващи животни просто за удоволствие. От едната страна са хората, които абсолютно убедено твърдят, че „който не обича животните, е неспособен да обича хората“ и „животните са морални същества, чиито души могат да бъдат спасени“, а от другата онези, които се подиграват на обожаващите своите котки старици.

Домашните любимци дори в подсъзнанието?

Едни родители смятат за задължително децата им да израснат заедно с животни, за да не се страхуват от тях, да се научат на милостиво отношение и носене на отговорност за друг. Други се страхуват от болести и инциденти, затова налагат категорична забрана по въпроса. Но с малки изключения децата винаги искат кученце, котенце, папагалче, хамстер или рибка. Обичат книжки с истории за животни. Може би, връзката човек-животно е все още жива на доста по-дълбоко ниво в съзнанието ни. Кой знае…

Какво да кажем за… домашните любимци. По радио 3:16