Очаквания vs. Реалност

Всички, посещавали предбрачни и брачни консултации, или семейни семинари, могат да ви изброят без да се замислят водещите причини за разводите – сексът, парите и общуването.

Обаче ще се наложи да се замислят, защото се оказва, че не е точно така. Колкото и да е странно, тези причини всъщност не са причини, а по-скоро симптоми на истинската причина. Тя е само една.

Очаквания vs. Реалност

Описана е от Чарлз Дикенс в романа му „Големите надежди“. Всъщност, оригиналното заглавие на романа (Great Expectations)* може да се преведе и като: Големите очаквания. Той описва историята на едно голямо разочарование. В брака също точно разочарованията са тези, които му слагат точката. А разочарованията се получават по формулата:

(очаквания – реалност) = разочарование

Зад видимите причини за една криза в семейството и после евентуален разпад, стои добре познатото ни старо разочарование. Очакванията и надеждите са били големи, реалността ги е попарила и… „Ти не ме обичаш… ти не ме разбираш… не знаех, че си такъв егоист… мислех, че си по-разумен… мислех, че държиш на мен…“ и така нататък, и така нататък.

Колко голяма кошница да приготвим, преди да създадем семейство? Какво да очакваме от другия? А той от нас? Как да сведем разочарованията до минимум?

Предаването „По пантофи“ разглежда темата за прекалено високите очаквания към партньора като главна причина за разочарованията и разпадането на брака.

__________________________________________________________________
*
Основният мотив на книгата са приключенията и съзряването на един сирак, наречен Пип. Това е вторият роман на Дикенс след „Дейвид Копърфийлд“, в който разказът тече в първо лице. През октомври 1861 г. романът е публикуван от издателство „Chapman and Hall“. Действието, изпълнено с насилие, бедност и тежкият живот на каторжниците се развива в Кент и Лондон и започва през 1812 г. като продължава до 1846 г., а сред редицата колоритни персонажи се открояват – ексцентричната мис Хавишъм, красивата, но студена Естела и Джо, простодушния, но мил ковач.
(Източник: Wikipedia)