Песимистично-реалистично за любовта

All you need is love… Помните ли тази песен? Голям хит от 1967 година. Сигурно сте си я припявали поне веднъж. А вярвате ли в посланието ѝ? Наистина ли всичко, от което се нуждаем, е любов? Може би, да. Нали дори в Библията го пише – Любовта покрива много грехове… Най-голямата е любовта… Бог е любов, в края на краищата! Може би, наистина тя е отговорът на всичко?

И да, и не. Защото любовта, която възпяват Бийтълс, е онази любов на трепетите и пеперудите в стомаха, по която всички толкова си падаме. А точно тази любов далеч не решава всички проблеми и далеч не е всичко от което се нуждаем.

реалистично за любовта
реалистично за любовта

Песимистично за любовта

Дори напротив, любовта по-скоро може да създаде проблеми, отколкото да ги реши. Защо над петдесет процента от сключените бракове завършват с развод? Защо още повече връзки се разпадат, дори преди да са стигнали до брак? Нима хората не са били влюбени? И ако наистина всичко, от което са се нуждаели, е било любов, защо тогава… Някъде логиката се пропуква.

Сигурно имате приятели, които сте предупреждавали да не се женят за някого, виждали сте прекрасно, че връзката е отровна за тях, че човекът, на когото се отдават, не заслужава това, ще ги нарани, ще ги разочарова. И с всички сили сте се старали да ги предпазите от окончателно обвързване. Обаче какъв отговор сте получавали? „Ние се обичаме. Нашата любов ще победи всичко.“ Звучи страшно романтично, като от филм и в интерес на истината, понякога дори сработва, но в повечето случаи краят е тъжен.

Реалистично за любовта

Да подходим практично… Вашата половинка трябва да бъде и ваш най-добър приятел, нали така? Освен, че трябва да споделяте с него всичко, да жертвате заради него, вие сте наясно и с границите, които вашето приятелство ви налага. Запитайте се… бихте ли позволили на своя най-добър приятел (приятелка) да разхвърля постоянно у вас, да ви пренебрегва, да ви тормози физически и психически, да живее на ваш гръб? Колко дълго ще остане ваш „най-добър приятел“? Защо тогава го позволявате на половинката си? Неща, които по принцип биха разрушили всяко взаимоотношение, се търпят и толерират в една любовна връзка. Нещо не е наред, нали?