Предай нататък… ценности

Думата „ценности“ е много модерна и много неясна. Политици, журналисти, учители все повтарят, че трябва да възпитаваме децата в „изконни ценности“, притесняват се, че

ценностите са се изгубили,

но когато въпросите станат конкретни, всичко сякаш потъва в мъгла. Кои са точно тези ценности? Как да ги предаваме на децата си? Как да разберем, че сме ги предали успешно?

От какво се притесняват най-често родителите, когато стане дума за предаване на ценности на децата им? Най-напред от влиянието на връстниците. Често те учат децата си вкъщи на едно, а когато се върнат от училище или от срещи с приятели, децата правят точно обратното. Бунтуват се срещу порядките и нормите на семейството си и предпочитат да следват съветите на връстници, приятели и „авери“.

Друго сериозно притеснение е влиянието на медиите. Някога беше само телевизорът и родителите пак се притесняваха, че децата слушат повече него, отколкото мама и татко. Сега телевизорът остана развлечение за пенсионери, а неговото място зае интернет с всевъзможните му приложения и устройства. И се превърна в гуру за децата; неговите съвети са по-важни от съветите на родителите.

С две думи, всички искаме децата ни да станат „добри“, „честни“, „надеждни“ хора… като нас. Но не сме сигурни дали ще успеем да го постигнем, защото освен нас, има още доста фактори, които им влияят. Но това не е мисия невъзможна. Доказателство са всички добри, честни и надеждни хора около нас, които са приели ценностите на родителите си.

Най-важният инструмент за

предаване на ценностите

се нарича „пример“. И вторият „разговор“. Децата много внимателно слушат и наблюдават (макар да ни се струва, че е точно обратното), и запаметяват. Уроците научени в детството остават завинаги. Вярата в Бог, която едно дете попива върху коленете на мама и татко, е вяра за цял живот, дори един ден бурите да го отнесат на другия край на света и във всякакви водовъртежи. Точно затова топлата връзка с децата е отговорът на всички притеснения. А топлата връзка се получава с искрено общуване. От мига на раждането. Така че… ако искате децата ви да станат като вас, да вярват като вас и да живеят като вас, направете така, че да харесат вас и вашия начин на живот.