Прекаляваме ли с грижите? (тест за родители)

Всички знаем, че децата не бива да се разглезват. И в същото време трябва да са сигурни в любовта ни. Когато ги наказваме и изискваме от тях, се тревожим, че може да се почувстват необичани и това да нарани психиката им. Когато сме щедри и снизходителни, се тревожим, че ги глезим и подготвяме зле за живота.

Как да разберем дали прекаляваме

Има ли сигурни признаци, по които да разберем дали не сме прекалили в едната или в другата посока? Ако отстъпвам пред молбите на детето, глезя ли го или не? Ако го критикувам, наранявам ли го или не?

Всъщност, има прости признаци, по които всеки родител може сам да „тества“ себе си и да разбере дали не „залита“ в опасна посока.

Например, ако угаждате на детето с храната, със сигурност клоните към разглезване. Под „угаждане“ се има предвид задоволяване на капризи и безропотно приемане отказа на детето да яде нормална вкусно сготвена храна, просто защото в момента му се яде нещо друго. Ако сте от родителите, готови да скочат от масата, за да приготвят „другото нещо“, значи глезите. Детето ви ще бъде много неприятно изненадано един ден, когато се наложи самó да си приготвя храната или получи отказ капризът му да бъде задоволен.

Не прекалявайте със свръх-протекцията

Ако, например, не позволявате на никого да критикува детето ви и възприемате болезнено всяко неодобрение спрямо него; и му внушавате, че всяка критика срещу него е или лъжлива, или злонамерена, или резултат от заблуда. Когато сте готови да водите дълги разправии с учителката за четворката му по математика, вместо да му кажете, че се налага да се заеме по-сериозно със задачите. Ако правите това, вие определено сте прекрачили границата на загрижеността и сте минали на територията на свръх-протекцията, с която можете само да навредите.

Или пък, ако имате навика да довършвате недовършените задачи на детето си, да го отменяте в неизпълнените му задължения и да оставяте без последствия отказа му да направи нещо полезно за себе си или за някой друг, тогава не сте от „добрите“ родители, а от „свръх-обгрижващите квачки“, чиито пиленца един ден ще се окажат абсолютно неподготвени за живота; и които ще живеят с мисълта, че „все някой“ ще свърши работата. Тоест, ще бъдат от най-неприятния тип хора, които всеки избягва.

И още признаци, по които да познаете от кои родители сте – в предаването.