Пурпурните свитъци на Албания

Демокрацията в Албания идва с митингите и те са там – четирима приятели от гимназията. Учителката им по химия, върла комунистка, иска да ги спре. Тя ги праща другаде. Идея си няма, че това са религиозни събрания: Ходете ТАМ. Може пък нещо да научите. Така те попадат на събитие, което изследва въпроса за произхода на света: „Еволюция или Сътворение?“ Скоро след това стават първите албански пастори. Един от тях е Генти Томолари, нашият гост.

Фанатичен комунизъм и обръщането на Генти

В началото Генти се съпротивлява на това, което чува. Израснал е по време на комунизма. Наистина семейството му е православно, но те никога не говорят за религия. Родителите му се страхуват, че детето може да се разприказва и ще стане страшно.

Знаете ли, че през 1967 година Албания претендира да е първата напълно атеистична страна в света. Партията подкрепя този избор със закон: казваш името на Бога и получаваш десет години затвор! Твоето Господи означава, че си против Партията, която се грижи за теб като родна майка и ти решава проблемите. През тази година са разрушени много църкви и джамии. Албанският комунизъм е срещу Бога, но затова пък е фанатичен като извратена религия.

Генти си спомня колко трудно му е било да намери своя път във вярата:
– Моите приятели повярваха, а аз не. Сърцето ми беше празно. Имах много въпроси. Те ми казваха: Слушай Библията. Чети Библията.
Накрая реших, че има Бог. Първо научих, че Бог е Творец и това убеди ума ми. После разбрах, че Бог е любов и това докосна сърцето ми. Така реших: ще се покланям на този Бог.

Съдбата на пурпурните свитъци

По време на пандемията Генти и семейството му започват да правят видеа. Така създават канал в Ютуб – Eksploro jeten (Проучи живота). После Генти споделя тези видеа в църквата. Един ден, когато представя кратък филм за пурпурните кодекси се появява един руски професор. Генти не знае, че той има докторска степен по археология, история и философия. Професорът е поразен. Той е изненадан, че в Албания има такова ценно наследство: кодекси от 6 и 9 век.

Това са пурпурни свитъци на старогръцки от пурпурен пергамент. Първият е със сребърни букви и съдържа Евангелията на Марк и на Матей. Той е един от четирите най-стари новозаветни архетипа, по които учените сравняват и възстановяват Новия Завет. Вторият е със златни букви и съдържа и четирите евангелия. Юнеско ги признава за световно наследство. Във света са открити само още 5 такива. Сега са в държавния архив Тирана. Открити са в Берат през 1969 година. Само 2 години след държавната претенция за изцяло атеистична Албания и по времето, когато се рушат църкви и джамии.

В цялата история се усеща някаква ирония. Пурпурните свитъци били силно увредени. Учените решили, че находката трябва да е ценна, понеже изглежда доста стара. Те я изпратили в Китай, за да я реставрират. След две години, когато я върнали в Албания, станало ясно, че това са евангелия. Комунистите решили да ни ги унищожават. Все пак има само няколко подобни свитъци в света. Историците също се произнесли за ценността им. Така те били спасени.

– Разказвам ви тази история, за да покажа как Бог запазва Словото Си дори в една диктаторска система – завършва своя разказ Генти със същия ентусиазъм, с който и започна.
Вие решете дали Бог няма пръст в тази луда работа?