Ръката, която носи надежда – библейско послание от п-р Милен Георгиев

Правенето на селфита се оказва сериозен враг на климатичните промени. Звучи странно, но това е извод от проучване, поръчано от Института по инженерство и технологии във Великобритания.

Снимки, снимки, снимки…

В изследването е изчислено, че средно на един възрастен се падат по около 900 снимки годишно. Това натрупване се получава, тъй като, за да публикува една снимка в социалните мрежи, човек прави средно по пет други, от които си избира. Обикновено дублираните и нежеланите изображения не се изтриват, но се качват за съхранение в облачните услуги, които се разполагат на огромни енергоемки центрове за данни. Това води до натрупване на около 10-11 килограма въглероден диоксид на човек годишно. По-голямата част от данните в сървърите са натрупани през последните години и тази тенденция не се забавя. Напротив. Експертите в проучването съветват, че за да помогне всеки за намаляване на климатичните промени, трябва да трие ненужната информация като мейли и снимки, за да се ограничи разходът за енергия.

Вестта на една от многото снимки

Не зная вие колко снимки си правите и къде ги съхранявате, но без да съм любител на снимането, мога да кажа, че имам хиляди файлове с фотографии, които засега се побират на компютъра ми. Но често съм се замислял дали някога ще седна да разглеждам тези снимки и дали на мен или друг човек един ден ще му бъдат полезни.

В краткото послание от п-р Милен Георгиев ще научим за една уникална фотография. Тя е илюстрация на основната вест, която Библията отправя към всеки човек. Каква е тя, чуйте в предаването.