Ремонти, грижи и надежда

в Дома за умствено изостанали в с. Славовица

Мариана Брънзалова – директор на дома – разказва за живота тук. Потребителите са около 50 жени с различна степен на умствено увреждане от 18 до 76-годишна възраст. Нуждите им са различни и много специфични. Например няма да повярвате, но е отнело 4 години, за да могат тези жени да си имат лично бельо.

В момента там е бригадата на АДРА – единствените, които даряват труд и материали за ремонта, който тече от септември миналата година. Впечатленията от тях са чудесни – мъжка бригада, където няма размотаване и повишаване на тон. Положението с ковид-19 се отчита. Доброволците работят с маски. Жените са любопитни, но нямат достъп до обектите на ремонта, за да бъдат предпазени. А за да бъде задоволен интересът към промените в дома, служителите им показват снимки.

За три дни тук е била и Снежана Иванова с рекорд за подстригване и боядисване. Макар и с умствено увреждане, жените са щастливи, че са разхубавени и погалени. И чакат Снежи отново да дойде при тях.

Мечо и Елза – дружелюбните кучета на дома – ни посрещат и ни изпращат. Грижите за тях са разпределени между жените. Едни им сменят водата, други им дават храната. А всички получават безрезервното им приятелство. Общуването не прекъсва и докато тече запис на интервюто.

Междувременно в дома има проверка от Агенцията за качеството на социалните услуги. И отново изниква въпросът какво се гледа – документацията или свършената работа.