Рувим Яковов

Лия, в капана на един брак без любов, най-сетне изглежда щастлива. Причината е бременността и раждането на първата рожба. Да имаш син в източните култури, пък и по нашите ширини, е специално усещане. Появата на малкия човек възражда мечтите и надеждите на мама. Още повече, жената, родила момче, може повече да разчита на любовта на съпруга от яловата конкуренция.

Изцяло преобразена от майчинството, Лия ликува: Погледнете, аз имам син! (Превода на името Рувим.) Сякаш гордата майка казва на целия свят: Вижте колко е прекрасен!

Плодове за мама

Рувим е вече голямо момче и като всеки син, най-много обича мама. Сложните проблеми на семейството се стоварват и върху неговата главица. Какво изпитва едно дете, когато бащата постоянно пренебрегва майката, а тя е толкова добра и всеотдайна? Гняв, срам, вина, обида, недоверие, съмнение в любовта и в смисъла на брака…

Рувим иска да зарадва разстроената Лия. Намерил е плодове, и то във време, когато ги няма на полето. Още повече, че не са само екзотика, но и лекарство срещу безплодие. Освен това привличат мъжката любов. Наистина мандрагоровите ябълки нямат нужда от реклама.

Рахил, която има своята болка, откакто е женена, отива да помоли сестра си да и даде от чудодейното лекарство. Но вместо съпричастност, Лия избухва и бързо стига до свръхобобщения: Малко ли ти е, че си отнела мъжа ми, та искаш да вземеш и мандрагоровите ябълки на сина ми.

Дали Рувимчо е чул скандала? Дали не подава главичка иззад завесите? И понеже бащата проявява хронична безчувственост и винаги предпочита другата жена, този малък мъж се опитва да изравни силите и да даде едно рамо на мама. Жал да ти стане за горкото дете!

Криминален инцидент – Рувим спи с Вала

Разделяме се с нашето момче за известно време, за да го срещнем като млад мъж, замесен в адски неприятен инцидент. Леля му Рахил е починала при второто раждане. А нейното бебе и по-голямото ѝ момченце са в шатрата на слугинята ѝ. И Яков е решил там да премести ложето си. Може би иска да е по-близо до малките. Може да се утешава от загубата на любимата в постелята на Вала. Той си знае. Но за Рувим това е възмутително. Поредната жестока обида към майка му. Не ѝ стига, че беше в конкуренция със сестра си. Ами сега и слугинята е по-напред от нея. За да намести домашната йерархия и да поправи баща си, Рувим предприема опасен ход: спи със Вала. Вероятно я насилва. По този начин я прави недостъпна за господаря. Яков вече не може да докосне осквернената наложница. С други думи, Рувим изхвърля Вала от постелята на баща си, за да събере мама и тати.

Да продадеш брат, но с добри намерения

Когато Рахил ражда Йосиф, Яков изглежда напълно доволен. Сякаш за първи път е станал баща. И Рувим заедно с момчетата на Лия и синовете от слугините виждат какво значи да си любимец. Даже дрехите на Йоско са дизайнерски, докато те носят дънки и кецки от сергиите на битпазара. Това се казва да правиш разлика.

По-късно Яков прави Йосиф мениджър, който наглежда работата на синовете на слугините. В един удобен момент, когато са достатъчно далеч от дома и бригадирчето идва да ги нагледа, братята се наговарят да го бастисат. Вероятно в основата са Симеон и Левий. Рувим е на друго мнение. Той има съвест, но сякаш се срамува да заложи на нея…

Това е Рувим, когото знаем от себе си. Този, който се бои да заяви какво си мисли. Страхува се да бъде добър човек, защото другите няма да го разберат. Сам си слага цензора, за да не влезе в сблъсък със силовите хора и техните концепции. Оставя нещата на самотек с идеята, че те сами ще се оправят. Или ги движи сам, защото не може да работи с възраженията на другите. Отвътре е съвестен и добродушен, но потиска тази своя природа, защото не е тренди и коравите батки Симеон и Левий ще го счетат за смотан.

Бащина благословия за Рувим – Не се прави на лидер!

Минават години. Момчетата вече имат свои семейства. Жени и деца. Преживели са много. И един ден Яков ги събира край своето ложе. Предсмъртно. За да ги благослови. Пръв е Рувим. И неговото благословение включва и знание за това, в което не успява.

Моето момче, пълен си с добри намерения. Но не можеш да ги осъществиш. Помниш ли какво стана с Вала? Не че искам да връщам този разговор, но това е твоят начин за решаване проблемите. Тази технология не работи. Затова не вземай върху себе си отговорността за другите. Не можеш да я носиш. Твърде прибързваш, спонтанен и импулсивен като вода. Искаш да стане по-добре, но става както винаги.

Нетърпеливият никога не е на точното място в нужното време. Нищо че прибързва или пък точно затова.