Съборът в Уитби: Римокатолицизмът настъпва

Напредъкът на келтската църква в Англия изненадващо се сблъсква с разруха. Въпреки че за известно време истината процъфтява под зоркия поглед на пламенните мисионери, скоро нещата се променят. Ключовият момент, около който тази промяна се завърта е Съборът в Уитби. Той свикан през 663 г. в резултат на машинациите на Инфлед, кралица и съпруга на Осуи, крал на Нортъмбрия. Колман, приемникът на Ейдън и Финан е само от 3 години на духовната си служба, когато се организира Съборът в Уитби. До този момент Уитби е крепост на истината, съсредоточена в абатството, основано от игуменката Хилда като училище за обучение на мисионери през 656 г.

Двете групи

Когато свикват Събора в Уитби, се очертава разделението между две групи: водачите на келтската църква и водачите на католическата църква. Спорният въпрос на дебата е датата за празнуването на Великден. Представител на келтската църква е Колман, в чиято вреда действат няколко фактора. Първо, той все още има малко опит. Второ, не е толкова компетентен относно аргументите на папската позиция, както своят опонент. И трето, римокатолическата кралица има силно влияние.

Представител на папството е Уилфрид – капелан на кралица Инфлед. Току-що пристигнал в страната след четири годишния си престой в Рим, той е добре обучен във всички папски аргументи и освен това е запален от желанието да види келтската църква поставена на колене пред авторитета на Рим. Уилфрид пожелава открит дебат и Осуи приема желанието му като почти гарантира изхода от него в полза на католическата църква. Самият Осуи ръководи дебата, като той, синът му, съпругата му и двамата католически свещеници са на страната на Уилфрид. От другата страна са Хилда, шотландските духовници и епископ Сед, които поддържат Колман и келтската църква.

Политическо поражение

Уилфрид се оказва умел тактик и брилянтно насочва аргументите към авторитета и върховенството на Петър, защитавайки идеята, че папството получава своя авторитет от самия апостол на Господа и следователно всичко други съперници в сферата на християнството не са нищо друго освен узурпатори на единствената истинска църква на Христос. Осуи, който търси възможност, за да отсъди в полза на католицизма, използва това предимство, основано на тази аргументация. Заявява, че доводите на Уилфрид са основателни и задължаващи и така Колмън е победен в открития дебат. Келтската църква приема авторитета на папската власт чрез одобрението на папската дата за празнуване на Великден и отваря пътя за романизма, който нахлува в Нортъмбрия и се разпространява в цяла Англия. Това е мрачен ден за каузата на истината.

Последиците за верните християни

Рим побеждава, макар и не категорично. Подтиска истината, която посветените мисионери съхраняват ревностно, но не я задушава. Тя остава да тлее в очакване на огньовете на Реформацията, които я разпалват за живот отново.

Има моменти в живота ни, когато виждаме явна борба между две противопоставящи се сили, които се борят за господство. Знаем, че живеем всред една велика борба. Космическа война се е разразила между силите на доброто и силите на злото. Нашият малък свят е уловен в центъра на тази яростна буря и миг след миг чувстваме нейните последици.

За един ужасен момент изглежда сякаш делото на живота на Ейдън и на неговите наследници е почти пометено от прилива на римокатолицизма, но Бог е този, който владее над всичко. Макар и за миг възпрепятствана, светлината на истината не може да бъде напълно загасена. Много скоро след спорното поражение на келтската църква в Уитби, датчаните нахлуват в Англия, донасяйки със себе си вълна от езичество, което възпира развитието на романизма.

В края истината ще победи

Може да има моменти, когато изглежда, че силите на мрака печелят надмощие и верността към Бога е безполезно упражнение. Точно тогава трябва да помним историите на онези, които са минали преди нас и които ни разказват, че дори истината да изглежда надвита, тя никога няма да бъде победена. Ще възкръсне триумфираща накрая.

С какво и да се борите, запомнете това: Исус триумфира на кръста и ще може да осъществи същата тази победа в живота ви, ако пожелаете да Му се посветите. Дръжте здраво това, което имате, така че никой да не ви отнеме короната, както е записано в Откровение 3:11.

Гледайте видеото по темата:
https://hopetv.bg/приливът-се-отдръпва-епизод-4-бг-ауди/

Може да научите повече за поредицата „Произход“ и за създателите ѝ на техния уебсайт на английски език: https://www.lineagejourney.com