Съдията и вдовицата

по мотива от Лука 18:1-8

Съдията: Знам кой съм и не ми пука, че не ме харесвате!

Първият герой на тази история е съдия с типичен профил: няма страх от Бога, нито респект към човека. Мисли се за всесилен и недосегаем. Ще те чуе само ако му платиш. Според него, честен и справедлив са направо смешни качества за професионалист. В крайна сметка всяка истина си има цена. И ако парите си струват, защо да не кажеш на черното – бяло?

Гражданският закон на юдеите многократно настоява обществото да полага особени грижи за вдовиците, сираците и чужденците. Съдията пренебрегва тези заръки. Това носи срам, но той е безочлив и срамът не може да му помогне да се нивелира. Може до утре да му проповядвате и да го затрупвате с цитати и тълкувания, да го притискате с увещания и да апелирате към неговата човечност – нито ще се трогне, нито ще се засрами. И все пак си има уязвима страна – хич не издържа на женски инат.

Вдовицата: Отказвам да съм бита карта, ще викам!

Да си жена е достатъчно изпитание в този мъжки свят. А колко повече – вдовица! Отгоре на всичко – онеправдана. Намира се в беда – не се уточнява точно каква. Но някой издевателства над нея. Би могла да се депресира и да си каже: Аз съм бита карта. Нищо не зависи от мен!  Но тя отказва да бъде жертва и прави каквото може. Избира да бъде героят на своята история. И не просто се домогва до ушите на безочливия съдия, но дори лично той се произнася в нейна полза. Това е то, истински женски успех!

Стратегия срещу страх и безпомощност

Немислимото е на път да се случи. Съвсем скоро Исус е предаден от един от най-близките си последователи. Процесът му е подигравка с правосъдието. Той е осъден и повесен на дърво, за да бъде унизен с най-срамната смърт на закоравелите престъпници.

Учениците са напълно безпомощни – без средства и връзки. Нито могат да предотвратят смъртта на Исус, нито да отмъстят на убийците Му. Даже не могат да протестират, без да рискуват живота си. Виковете им за справедливост остават глас в пустиня! Какво трябва да правят?

С тази история Исус предлага стратегия!
Когато се чувствате безпомощни, молете се.
Когато не сте сигурни за бъдещето, молете се.
Когато нищо не можете да промените, молете се.
Когато светът не е такъв, какъвто трябва да бъде, молете се.
Когато корупцията мотивира съдиите, молете се.
Когато хората нямат респект към Бога и другите, молете се.
Когато светът изглежда против вас, молете се.
Когато загубите надежда, молете се.
Просто не спирайте да се молите!