Ще вали, носете си чадър!

Брачна прогноза за всички зодии

Стоян Георгиев е терапевт, който е започнал да трупа опит с експеримент, а после е наваксал с образованието. Топлите спомени от родителите му прерастват в интерес към взаимоотношенията. Обучава се и в личен план от съпруга и 3 тийнейджърки. Чувства се добре, когато в терапията се създава така нар. работещ алианс.

Говори предварително, ако не искаш да катастрофираш!

Ако не зададем желаната локация, самолетът ще се приземи на неочаквано място.
Лично съм задавал въпроси, от които някои двойки са оставали шокирани. Например какво правим, ако не можем да имаме деца? Или ако ни се роди дете с увреждания? Мислим си, че всичко ще бъде перфектно, щом се обичаме и сме с правилния човек. Живеем сякаш сме вечни и не осъзнаваме нашата краткотрайност. Но смъртта е събитие, което може да се случи всеки момент, докато сме живи. Затова е добре да поговорим отначало какво ще правим, когато се изправим пред жестоки обстоятелства. А такива се случват всеки ден.

Има неща, които е хубаво да се изговорят от самото начало. А още по-добре би било, ако двойката има достъп до предбрачна програма, която да стимулира разговори върху тези теми.

Фундаментално правило за първата година: Не прави много неща едновременно!

Хубаво е, че младите са амбициозни. Раждат дете, строят къща, записват нова образователна степен и работят на 2 места. Но често им убягва точно това – колко време и посвещение изисква семейният живот!

Първите 5 години наливай основите!

Тогава се изясняват очакванията. И се установяват механизми за справяне с конфликтите, управление на финансите, полагат се бъдещите цели, като жилище и т.н.
Ако ги проспите, последващите ремонти не ви гарантират, че ще поправите нещата!

Внимавай със смъртоносния коктейл!

Това е времето, когато децата напускат семейното гнездо. В същото време на дневен ред идват нашите хормонални проблеми и финансови предизвикателства. Твърде много неща, които съвпадат – един от най-стресиращите периоди в живота. Неслучайно го наричат смъртоносния коктейл.

Купи си чадър!

Не трябва да чакаме да се появят проблеми, за да проведем една-две сесии с терапевт или да запишем някоя интензивна брачна програма. За какво е тази профилактика? Помага ни да се подготвим за проблемите, когато още не са дошли. Защото ще вали! Но нали у дома сме на сухо. И все пак имаме чадър. Защото по-добре да ни е под ръка, а не да се чудим откъде да си купим, когато бурята се разрази.

Когато проблемите са твърде усложнени, очакванията към консултирането стават неестествено високи.

Центрирай се!

Смятам, че нещата рязко ще се подобрят, ако превърнем своя дом в духовен център. Място, където нещата се случват. Там, където се свързваме с другия. Там, където се обичаме и си прощаваме. Там, където отдаваме цялото си внимание на нашите най-близки взаимоотношения – с братята и сестрите, с родителите, за които се грижим. Ние ще преживеем нещо силно и истинско, ако семейството стане Център, от който произтича нашия живот, а не мястото, където се замаскира.