Стената на Ерусалим и стената в моя живот

Персийският цар Артаксеркс покровителства мисията за възстановяването на Ерусалим. Главното действащо лице само си предлага услугите – Това е виночерпецът Неемия – охраната на царската глава. Той получава зелена светлина и си стяга багажа. Не след дълго заминава за Ерусалим. Целта? – възстановяването на стената!

Неемия, 3 глава е една от любимите ми глави. Първо, защото лесно се чете. И второ, защото трудно се чете. Може да ви се стори досадно, но щом погледнеш цялата картина, ще откриеш голямата идея. Лесно е, защото е конкретно.

стената в моя живот

На стената – всеки е част от цялото

Представете си шарена картинка. Аз градя с жълти квадратни тухли, ти ползваш зелени хартиени тухли с неправилна форма, а съседът отдясно зида с червени тухли. Нали разбираш, че такава стена няма да остане цяла и 2 дни. Но хората имаха обща визия, макар че бяха от различни градове, с различни професии и социално положение. Накрая свършиха – истински подвиг за 52 дни! И се зарадваха. Така и ние, макар че сме различни хора, ако имаме една визия, трябва да ползваме силните си страни за растеж. Резултатите идват, когато всички работим в съгласие с общия план и постоянно се консултираме, като се опитваме да се напаснем, без състезание или съпротива. Много е лошо да градим църквата, като се съпротивляваме един на друг. Тогава нямаме нужда от врагове, защото ние работим като такива.

Стената е за поколенията

Екипите бяха от семейства. Аз работя с дъщерите си. Утре те ще разказват на своите деца. Нашият труд е нужен днес, но остава и за поколенията. Децата ще помнят, че мама и тати, баба и дядо, чичо и леля – всички ние построихме Голямата порта. Свършва работният ден и вкъщи си разказваме кой какво е правил.

Живеем заедно, работим заедно и мечтаем заедно. И виждаме как мечтите се сбъдват.