Страховете на самотния мъж

Възрастта за създаване на семейство и раждане на първо дете се качва все повече. В момента в България средната възраст, на която жените раждат първото си дете, е 27 години. Преди 50 години е била 21. Причините за това най-често са икономически (хората не бързат да създават семейство, преди да са сигурни, че ще се справят финансово), но могат да бъдат и чисто психологически. Наблюдавайки неуспешните бракове на собствените си родители, на приятели и познати, все повече хора се страхуват да направят тази крачка, вцепенени от мисълта за евентуален провал.

При мъжете тези страхове са още по-силни,

отколкото при жените. При жените стремежът към обвързване, към връзка с близък човек обикновено побеждава страховете, докато при мъжете страховете се оказват по-силни. Необвързаните мъже над 35 години почти винаги са фиксирани в някакъв страх. И той вече не е толкова от типа „страх-ме-е-да-се-оженя“, колкото от типа „май-няма-да-мога-да-се-оженя“. След тази възраст притесненията се изместват в посока към себе си, към съмнение в собствените възможности и способности.

Създаването на семейство и поколение все още е един от белезите за „успех“ в живота. Преуспелите мъже са женени с деца. Обикновено. Е, може да са се женили няколко пъти, но винаги са с жени до себе си. Затова един самотен мъж на зряла възраст може съвсем основателно да започне да смята себе си за „лузър“ и неудачник, ако не успява да създаде семейство.

Друг един мит, трайно загнездил се в общественото мислене, също ражда

страхове в душите на самотните мъже –

„жените искат пари, а аз нямам достатъчно“. Да, меркантилните жени, които „работят“ като жени на издръжка, искат много пари. Но сериозните жени, готови да създадат семейство, да родят и възпитават деца, не искат. На тях им е достатъчно мъжът да има професия и да работи, да изкарва достатъчно, за да издържа поне себе си. За тях са много по-ценни и важни други качества. Но въпреки това, митът е жив и жилав, и парализира душите на много мъже.

И това не са единствените страхове на самотните мъже. Обикновено зад фасадата на весели ергени, които с насмешка гледат връстниците си, сменящи памперси и дундуркащи бебета, се крият едни неуверени в себе си мъже, които копнеят да заемат техните места. От какво още се страхуват? Чуйте в предаването.