Татко може всичко!

Татко е важен

Колко е важен бащата? Зададем ли този въпрос и насреща си веднага ще видим купища книги, написани от психолози, педагози, родители, деца, напълно единодушни по въпроса – МНОГО! Много е важен! И за момичетата, и за момчетата. На фона на все по-”обезбащаващи” се деца, все по-масовия вид семейство “майка-дете/деца” плюс “неделен татко” тези приказки звучат малко безсмислено и излишно.

Освен това, винаги ще се намери някой да каже: “Аз си израснах прекрасно без баща. Моята майка е страхотна. Бащата не е толкова важен, колкото го изкарват.”

Какви точно са последиците за зрелия живот на един човек израснал без баща е дълга и сложна тема с много варианти и подварианти. Какво се случва в душата и как се конструира мирогледът на едно дете, ако баща му липсва също не е просто. Може би, по-простичко би било да се запитаме “Какво може татко по-добре от мама?” Не, че мама не го може, но татко го може по-добре и ни е по-хубаво да го правим с него.

Татко може всичко!

Оказва се, че в ежедневието има десетки дребни неща, които добрите бащи правят за децата си, и им създават незаличими топли спомени. Например, да играят “луди игри”. Мама е по-сдържана. Все пак, на нея ще ѝ се наложи после да оправи разхвърляната стая и да изпере изцапаните дрехи. Затова не е особено ентусиазирана от цапане с пасти, бой с възглавници, търкаляне в тревата, скачане в локви и маскиране като индианци. Докато татко е не просто ентусиазиран, ами дори те моли да си поиграете!

Или да вземем животните. Татко не го е страх от паяци и мишки. Оставя гущерчето да пълзи по ръката му, дори го дава на теб. Играе си с кучето, дори може да язди кон! С татко нито едно животно не е страшно или мръсно. Дори можеш да ги погалиш, докато той ги държи, колкото и да ти се струват опасни.

Или малките отклонения от дневния режим. Или раните и синините, към които татко се отнася с пренебрежение. Или ходенето за риба… и още много неща. Татковци, вие наистина нямате представа колко сте незаменими!