Ученикът–мечта

Група шумни жени водят своите деца при Исус. Той им се радва и ги благославя. Те се закачливи. Дърпат Го за ръкава, катерят се по коленете Му. Наоколо цари весело безгрижие и се носи детски смях. В този момент някакъв младеж се хвърля пред Исус и прекъсва пасторалната сцена със задъхан въпрос: „Как да наследя вечния живот?” Изглежда духовно зрял – търси вечността като наследство. Значи, не разчита на духовния клиентелизъм, който е масово явление по онова време. (Нали помните? „Ние сме Авраамово потомсто!” „Авраам е нашия баща!”)

Визитна картичка на новозаветното юпи

Този блестящ млад човек съвсем не е случаен. Той има солидно състояние, престижно образование и религиозно възпитание. Прилича на богат тежкар, завършил Ендрюс. Притежава познания, култура и капитали. Освен това има чар и бързо печели симпатии. Най-сетне един приличен човек в обществото на Исус – не е рибар, не е митар. Супер попадение в отбора. Ще бъде полезен с пари и връзки! Като добавим и ентусиазма на младостта, получаваме перфектния младежки лидер. Искате ли го във вашата организация?

Защо го наричаме богатия младеж? Повече му приляга „идеалния младеж”!

Идеален, но недостатъчен

Един млад човек тича към Исус и си задава въпроса. Той не започва разговор за риболов или земеделие. Не пита кои инвестиции ще му донесат по-голяма печалба. Нито се вълнува от най-красивата жена на света – къде да я срещне? Или как да стане популярен теолог? Впрочем, много престижна кариера на онова време. А ние казваме: „Хм, явно, мисли само за пари! Вижте колко е гнил отвътре!“

Но Исус се вълнува. Като го вижда, си казва: „Ето един съвсем различен човек. Ученикът-мечта – не съм срещал подобен!“ Толкова е дълбок, духовен. Иска вечността. Не е ли това урокът, на който иска да ни научи Исус – да имаме страст към духовното наследство!

Наистина, младежът е религиозен, но парадоксът на неговата религия е обща болест. Да си такъв, но да не си щастлив. Сякаш животът му не е истински. Банално, нали?

Какво ще му каже Исус? Може би някаква тайна? Или авторска духовна практика?
Този запален млад човек няма търпение да чуе отговора.
И знаете ли какво се е случило с него?