Усложнения по време на бременността

И Исаак се молеше на ГОСПОДА за жена си… и жена му Ревека забременя.
А децата се блъскаха едно друго вътре в нея; и тя рече: Ако е така, защо да живея? И отиде да се допита до Господа.
Битие 25:21,22

Радост вкъщи

Ревека е омъжена от 19 години. Бездетна до преди няколко месеца. Има хубаво семейство. Мъжът й е свестен човек и много я обича. Възпитан от бащата на вярата и споделил с него най-дълбокото изпитание с кодово име: Мория. И макар да е избран и благословен, каква ирония! – двойката е лишена от най-човешката радост: нямат деца.

Драми не са описани. Няма и ходове, с които да предизвикат събитията. Но е невъзможно да са го преживели безболезнено! Това не са година или две. Очакването изтощава. Понякога вкарва и отчуждението в брака. Обвинения и напрежение… Но Исак и Ревека оцеляват в тая битка – с молитва.

Нови проблеми

След толкова много сривове – почти всеки месец в точно определеното време на надеждата и последвалото разочарование – най-сетне радост: тестът за бременност е положителен. Но бъдещите родители дори не могат да си отдъхнат. Щастливата новина идва с нови притеснения. Ревека носи близнаци. А раждането в онова време е не просто рисково, то е сделка с живота на майката и децата. Особено ако става въпрос за близнаци. И освен това нещо не е наред с бременността.

За какво ми е да живея?

Ревека е страшно притеснена: Какво ми има? Нещо не е наред. Дали с децата? Дали с мен? И паниката така я захапва, че тя си казва: И за какво ми беше това?
Колко познато ми звучи: Много искаш нещо, после го получаваш. Но то никога не е такова, както си го представяш. Оказва се, че реалното „щастие“ е много по-болезнено и проблематично. При Ребека то я води до пълно отрицание на живота: Ако е така, защо да живея?

Дай ми яснота, Господи!

Ревека решава да отиде при Този, който има отговорите. Тя е първият човек в Библията, който задава въпроси на Бога. Не общува сякаш с оракул, нито Го изнудва, подкупва или обвинява. А разговаря интелигентно и зряло. Като разумен човек с интелигентния Бог!

Теологията на Ревека е много жива, ежедневна и истинска. Тя се чувства свободна да търси съвет от Всевишния и да Му задава въпроси относно нейните най-дълбоки преживявания. За нея Той е Личността, с която можеш да обсъдиш всичко – проблемите и притесненията си, живота и бъдещето…

Няма да ти е лесно!

Изумително, наистина, но Бог говори с Ревека: Всичко е наред с бременността ти. Но твоите момчета ще имат трудни отношения. И ти го усещаш, те вече са се сритали в корема ти.

Животът е по-скоро сложен, отколкото лесен за бъдещата майка. Господ не й открива някакви злободневни разправии от невинен характер, както се шегува Александър Бленд: Ревека, ти ще родиш близнаци. Единият ще бъде лекар, а другият – адвокат. И двамата ще се карат кой да те води на курорт.

По съвет на Ревека

Опитът на Ревека препоръчва разговора с Твореца. Сериозното търсене на разяснения. Не за света и за хората, не за живота по принцип, а за това, което ни боли най-много. За нещата, които ни огорчават, за страховете, които ни нападат. За бъдещето – лично моето и това на децата ни.

Възможно е Бог да не ви даде пророчество. Може дори да не ви удостои с конкретен отговор, но със сигурност разговорът с Него ще внесе баланс и ще донесе утеха. Божествена фармация – нещо съвсем различно от всичко друго. Неговото присъствие ни въздейства незабавно и носи спокойствие. Дори тогава, когато с добрите неща от живота идват и нови проблеми.