Вие сте млада майка? Имате право на почивка!

В двата края са спектъра стоят два типа майки – тези, които понякога се питат защо им трябваше да раждат дете и постоянно търсят удобен случай да го оставят на някого, и тези, които не се отделят от детето си нито за секунда, убедени че ако го направят, са лоши майки.

Майки, които не знаят почивка

Това предаване е посветено на втория тип – на майките, които изпитват вина, дори ако оставят детето си на баба му само за един час; които смятат, че то ще се травмира ужасно, ако не ги види до себе си, когато се събуди; че никой не може да се погрижи за него, освен те самите. Тези свръх-тревожни и свръх-загрижени майки вредят най-напред на самите себе си.

Това, че една жена е родила дете, не я превръща автоматично в супергерой. Да, майчинският инстинкт предизвиква прилив на енергия и тя изведнъж започва да се справя с неща, с които до този момент не се е справяла, но все пак, си остава същата жена, със същите сили, възможности и лични ограничения. И същата нужда от почивка.

Точно почивката понякога е най-тежкият проблем –

тялото още не се е възстановило от раждането, но започват безсънните нощи, хаотичният режим, купищата допълнителни дейности – и всичко това наведнъж. След няколко месеца младата майка влиза в новия режим, свиква с него, но и адреналинът се оттича, и настъпва изтощението. И то не само физическо! Еднообразието на деня, липсата на социални контакти (които обикновено са прекъснати рязко) я карат да се пита: „Ще издържа ли?“

В същото време, тя изпитва ужас да остави детето си на грижите на някой друг. Ако го направи, въображението ѝ не я оставя нито за миг, в ума ѝ постоянно са картини на ужаси – как нейното сладко бебче има нужда от нея, а тя не е там; как то се задушава/пада/разболява и няма кой да се погрижи за него. И ако случайно е навън с приятелки, реално отсъства от компанията им, седи като на тръни, обажда се по телефона през десет минути, накрая измъчена се извинява и си тръгва по-рано.

Не всички майки са така, естествено, но ако разпознахте себе си в това описание, скъпи млади майки, значи предаването е за вас!