Всичко е суета и гонене на вятър – въведение в библейската книга Еклисиаст

Всички копнеем да намерим смисъла в живота, който често е изпълнен с възходи и падения, завои и обрати, фойерверки и гъста мъгла. В крайна сметка, рано или късно идва неизбежното. И на човек бързо му проблясва мисъл като светкавица – всичко е суета и гонене на вятър. Някак си е удовлетворение да разбереш, че и най-мъдрият човек на земята е „родил“ подобна мисъл в сърцето си. Има ли обаче отговор за великия въпрос на живота и смъртта и за смисъла в тях? Библейската книга Еклисиаст го представя по един интригуващ начин.

Еклисиаст – всичко е суета и гонене на вятър

Въпросът за живота и смъртта, и смисъла

От страниците, изреченията и думите на книгата Еклисиаст извира усещането за нещо толкова познато и общо за човешкото ни битие. Свързани сме с пътуването на Соломон, защото за толкова много от нас е същото. Точно когато се опитваме да намерим смисъла в преследване на удоволствия, всеотдайност към работата или в гмуркане в интелектуалните дълбочини на философското познание, точно тогава се появява онази огромна и непреодолима смъртоносна бездна, която никой не може да избегне.

Еклисиаст ни разказва за един човек, който живее в този типичен общочовешки процес и достига до прозрението с мъдрост, която има своя произход в небето. И когато плуваме в морето на живота, което ни залива с вълните на суетата, ние намираме в тази библейска книга едно видение с божествена перспектива.

Ако преследвате в упорита борба своите цели и въпреки това усещате онази дълбока липса на смисъл, вслушайте се в думите на писателя на Еклисиаст. Те могат да ви окуражат и да насочат в правилна посока вашето доверие.

Слушайте предаването Теологос и поредицата „Книгата с книгите“, за да научите нещо повече от д-р Емил Гаджалов за тази задълбочена мисионска книга на цар Соломон.