За децата и четенето на книги

„Ако искате децата ви да бъдат интелигентни, четете им приказки. Ако искате да бъдат по-интелигентни, четете им повече приказки“ – е казал Алберт Айнщайн, а когато става въпрос за интелигентност, на него може да се вярва.

Често се вайкаме и кършим ръце, че сегашните деца не обичат да четат и не четат. И е вярно, и не е вярно. Вярно е, защото сравнени с нас, когато бяхме деца, те наистина четат по-малко. И не е вярно, защото всичко зависи от семейството. Проблемът е, че възрастните не четат.

За ползите от четенето

За ползата от книгите няма смисъл да се говори. Писаното слово е в основата на всяка цивилизация и всеки успех. С навлизането на технологиите книгите сякаш станаха скучни и безинтересни – няма движещи се картинки, няма звуци, няма трупане на точки. Безкрайното скролване във фейсбук или инстаграм е любимо забавление на всички. Но то не може да замести четенето. Защо?

Най-напред, четенето развива въображението на детето. То не вижда героя, а трябва да го „нарисува“ в ума си. Това развива мозъка и отваря хоризонти. Освен това, четенето обогатява речника. В писмената реч се употребяват много повече синоними, много по-сложни граматически конструкции. Това помага на детето да се научи да се изразява по-добре. Доброто изразяване е нужно не само, ако ще става адвокат или журналист. Умението да изразиш с правилни думи чувствата си снижава нивото на агресията. А това вече е важно за всички.

Възпитание чрез четене

Освен това, книжките са най-добрият и лесен начин да възпитаваме у детето морални ценности, без да бъдем досадно дидактични. Обсъждайки с него героите и техните постъпки, ние му помагаме да отличава добро от зло.

Ето и един парадокс – книгите са полезни за децата, дори когато им ги чете някой друг! Много по-добре е да прочетете на детето си приказката за вълка и седемте козлета, отколкото да му пуснете анимацията. От най-ранна възраст то трябва да свикне да държи в ръцете си книга, тя да стане естествена част от ежедневието му. Как да стане това? Най-напред, с пример. Четящите родители възпитават четящи деца. Но има и други начини. Чуйте ги в предаването.