За момчетата и куклите

Момче и кукли?

Розовото е за момичета, синьото за момчета. Куклите са за момичета, количките за момчета. Здраво заседнали в умовете ни стереотипи, според които съзнателно или не оформяме децата си. Особено в това „мулти“-време, когато много родители се страхуват от свръх-либералните послания на обществото и държат децата им да са „истински“ момчета или момичета.

Затова се притесняват, ако тригодишният им малчуган с удоволствие се заиграва с куклите на братовчедка си, облича ги, съблича ги, „дава им да ядат“, кара им се и изобщо, „си играе на кукли“. И бързат да му ги вземат с думите „Куклите са за момичета. Ти си момче“. После му тикват за по-сигурно в ръцете автомат или пушка. Доколко е опасно и доколко е полезно всъщност едно момче да си играе с кукли?

Игрите с кукли са изключително полезни

за развиване на социални умения. „Грижейки“ се за своите кукли, децата се научават на съпричастност и доброта. Изживяват емоции, подобни на емоциите, които изпитват към живи хора. Освен това, игрите с кукли подсказват на родителите къде грешат самите те. Защото децата естествено пренасят семейния модел в своя „кукленски“ свят. И ако видят, че те крещят на своите кукли, обиждат ги, заплашват ги и дори ги бият, могат да научат „интересни“ неща за себе си.

Куклите развиват въображението на децата. С тях те влизат в различни роли, разработват си сценарии, измислят си истории, имитират истински взаимоотношения. Дори решават проблеми, които ги потискат в реалния живот.

С други думи, игрите с кукли са нещо много полезно. Защо тогава да ги отказваме на момчетата? Психолозите твърдят, че жените са по-добри в общуването и социалните умения от мъжете. Дали това не се дължи на безкрайните игри на „майки и татковци“, „учителки и ученици“ и прочие? Това не означава непременно да затрупаме синчето си вкъщи с барбита, но и да не изпадаме в паника, нито дори да се напрягаме, когато то прояви интерес към куклите на сестрите, братовчедките си, съседските момиченца или момиченцата в детската градина. Те само ще му помогнат да развие в себе си „женски“ качества, които един ден ще му бъдат само от полза.