За женитбата и капаните преди нея

„Човек и добре да живее, се жени“ – гласи народната мъдрост. Кой знае защо, дълбоко в съвременното мислене (особено мъжкото) е здраво заседнала идеята, че всичко хубаво свършва с Менделсон. След това започва тежко робско ежедневие, което човек трябва да търпи, ако иска да има деца, авторитет в обществото и някаква материална сигурност.

Капани има

Може би е така, просто защото щастливите бракове се превърнаха в изключение, за жалост. Защото над петдесет процента от тях завършват с развод, а за останалите петдесет не е ясно защо още не са завършили с развод. Парадокс ли е, че нещо към което всички вълшебни приказки така се стремят (все пак, принцът винаги се жени за принцесата!), е така ограбено откъм романтика днес. Някъде по пътя сме изтървали нещо, но какво?

Може би сме го изтървали, още преди да поемем по пътя? Може би сме минирали бъдещото семейно поле, още преди да кажем „да“ и е въпрос на време да настъпим някоя мина. Може би сме избрали грешния човек, но понякога мините са в изобилие, дори с правилния. Къде всъщност бъркаме? В какви капани влизаме – от невежество, от бързане или от инат – преди да се оженим? И които, естествено, после причиняват болезнени рани?

Къде са капаните?

Ами, например, да бързаме. Срещнали сме Него или Нея, и след един месец вече сме г-н и г-жа… Причините за бързането могат да бъдат най-различни, но резултатите почти винаги са едни и същи – опознаването, което е трябвало да стане преди брака, става след това. Голямата разлика е, че ако по време на това опознаване настъпят неприятни открития, раздялата в двата случая е съвсем различна. Специалистите твърдят, че от запознанството на една двойка до решение за брак трябва да минат от шест месеца до една година, в зависимост от интензивността на общуването и техните темпераменти. А от решението за брак до самия брак – още около година. Струва ви се много? Е, статистиките показват, че сключените по този начин бракове са най-стабилни.

Друг капан са високите очаквания – наивната вяра, че каквито и лични проблеми да имаме, те ще се разрешат като с магическа пръчка, ако до нас е любимият човек… Или пък да бъдем егоисти… И още доста грешки, които биха вкарали една обещаваща и безоблачна връзка в задънена улица. Но които биха могли да бъдат избегнати. Чуйте в предаването кои са те и как да ги избегнете.