Дискусионното предаване на радио 3:16

изолация

Очаквайте “Какво да кажем за…” – дискусионното предаване на радио 3:16

“Vae soli!” – “Тежкó на самотния!” – са казали древните (Еклесиаст 4:10). В днешната култура на все по-сериозна изолация на човек от човека това не звучи актуално. Ние бягаме един от друг правим всичко, за да не се допираме. Предпочитаме безличното пазаруване по Интернет вместо лаф-моабета с продавача. Пишем си съобщения с емотиконки вместо да се прегръщаме и караме. За нас самотата е символ на статут. И ни е срам да признаем необходимостта си от присъствието на друго човешко същество.

Но липсата на стимули усилва илюзиите. Остава да се запитаме дали не ги предпочитаме.

Според разкази на пещерняци, визуалните и слухови илюзии са особено силни в пещерите, когато човек е сам и без осветление. Липсата на каквито и да е било стимули за слуха и зрението усилват до голяма степен илюзиите, стигащи понякога до халюцинации.

Симптомите от наложена без желанието на индивида изолация често включват: безпокойство, слухови и визуални илюзии, и дори изкривяване на възприятията за пространство и време. Тези симптоми са в резултат на липса на стимулатори за сензорните възприятия. Следователно, намирайки занимания които да поддържат интереса на индивида, тези симптоми могат да бъдат избегнати.

Източник: Wikipedia