Кажи „не“

Кога да кажем не? Казването на „не“ е истински изкуство. Мразим да чуваме тази дума. И затова се пазим да я произнасяме.

„- Ще ми вземеш ли дежурството през уикенда? Моля те, имам важна работа.
– Не.“

„- Ще се обадиш ли на мама вместо мен?
– Не.“

„- Мамо, моля те, купи ми тази игра!
– Не.“

Никой от тези кратки диалози не завършва „щастливо“. Отговорът „не“ сякаш убива всичко. И когато ни се наложи да го дадем, почти никога не го произнасяме директно. Обличаме го в многобройни по-приятно звучащи думи, които да омекотят удара – „съжалявам“, „друг път“, „ще си помисля“… В нашето мислене не е „християнско“ да откажеш, когато някой има нужда от теб; признак е на егоизъм и безчувственост. 

кога да кажем не

Понякога е нужно „не“…

И в същото време… колко пъти горчиво сме съжалявали, че не сме казали навреме „не“! По-късно сме опитали, но вече е било невъзможно. Колко пъти сме жертвали здравето, добрите взаимоотношения с близките, изтощили сме се до краен предел, натрупали сме негативни емоции, загубили сме самоуважение – само защото не сме намерили сили да кажем „не“. Колко пъти сме изпълнявали безумни желания, отстъпвали сме пред явни капризи, поддавали сме се емоционално изнудване, но… не сме могли да кажем „не“. 

… а понякога не е е нужно „не“

Психолозите твърдят, че неумението да се казва „не“ може да има пагубни последици както за личността, така и за обкръжението ѝ. Постоянното прекрачване на личните граници буквално прекършва инстинкта за самосъхранение и човек може да стигне до себеунищожение, при това ясно съзнавайки какво прави. Затова, веднъж осъзнали тази опасност, някои хора се вкопчват в другата крайност – живот за себе си, никакво напускане зоната на комфорта, „не“ на всяка молба, която би нарушила удобната им рутина. Това дори се превръща в тренд – „Не“ на всичко, което ми причинява стрес!“ Няма значение какво ще струва това на другите. Моите лимити са най-важни.

Е? Кога да кажем „не“? И кога „да“? Как да останем истински милостиви християни (в пълния смисъл на тази дума) и в същото време да не изгорим на кладата на добрите намерения? Кога е време да кажем „не“ на колега? На детето си? На майка си? На най-добрия си приятел? 

Търсим отговорите в „Какво да кажем за… думичката „не“?