Португалия – страната на пътешествениците

Интервю с Богдан Бончев

Богдан Бончев работи към Селскостопанска академия. Той е поканен от института в Бежа да представи проблемите и постиженията на семепроизводството в България. Ние, обаче, го помолихме да ни разкаже за Португалия. А той наистина умее да описва нещата в детайли, от храната до хората, при това свежо и от неочакван ъгъл.

Португалия – страната на пътешествениците

Португалия през погледа на професионалиста

Богдан ни води на опитното поле на института в Бежа, където „виждаме“ трактор със сателитна система за торене, който заобикаля в своя маршрут стари римски кладенци. После се насочваме към една от най-модерните напоителни системи в Европа – Алкуева схема с нейните 2 големи язовира, 2 големи и 6 по-малки водноелектрически централи, 67 помпени станции и 4000 хидранта, от които хората могат да черпят вода. Изненадващо, въпреки многото горещи дни и години на бездъждие, Португалия развива земеделие на много високо ниво – маслини, зеленчуци, грозде, бадеми, орехи и житни култури…

Споменът за Лисабонското земетресение е жив

Денят на вси светии, празнуван тържествено в католическа Португалия, е трагичен ден, който не е забравен вече 160 години. На 1 ноември 1755 г. в 9:40 сутринта Лисабон е разтърсен от мощно земетресение. Основният трус, с магнитуд 9 по скалата на Рихтер, продължава около 6 минути, като предизвиква огромни пукнатини с дълбочина около 6 метра. Подранилите поклонници са живи погребани в рухналите църкви. Оцелелите търсят спасение на брега, но три гигантски вълни цунами ги помитат, като поглъщат пристанището и центъра на града. В зоната, незасегната пряко от вълните, избухва пожар, който е потушен чак след пет дни. Жертвите са около 100 000. Погребват ги в морето, защото бързат да се отърват от труповете. Това е първото широко документирано бедствие от такава величина и бележи раждането на модерната сеизмология. Португалия губи позицията си на световна сила и европейското разбиране за Божията намеса в човешката история се променя. Нещо повече, Лисабонското земетресение събужда отново интереса към библейските пророчества и тяхното тълкуване.

Съкровищата на Португалия

Забележителностите на Лисабон са много – статуята на Исус Христос – реплика на статуята в Рио де Жанейро; Паметникът на откритията – кораб, готов да отплава, с Вашку да Гама, Магелан и Кобрал на палубата; паветата в бяло-синьо, които създават илюзията за вълни и „заливат“ мозайката с форма на компас и картата на света с маршрутите на португалските изследователи. Сърдечни и дружелюбни, португалците са все така устремени напред към нови хоризонти – един огън, който продължава да гори в тях!