Стив Леди – престъпление и просветление

Стив Леди: Бог ни обича, дори когато не правим нещата както трябва!

Стив Леди има излъчване на сфинкс и онази специфична свобода на американец, която казва: „Не ми пука какво мислиш за мен!“ Но щом си отвори устата, разбираш две неща: Първо, че е много умен. И второ, че те приема лично и ти посвещава цялото си внимание. Наистина приятен събеседник.

Стив Леди

Алкохол, наркотици и неочакван обрат

Стив Леди е интересен човек с филмова история. Лудите партита са му в кръвта, но внезапно ги изоставя, за да се отдаде на своята прелюбопитна професия. Той строи нови църкви, но не от тухли и хоросан, а от човешки материал. И го прави вече 21 години. Това е доста странен продукт, но на кого е нужен в нашия секуларен свят? В крайна сметка църквите са пълни само по празници. Оказва се, че не е точно така дори за град-чудовище, какъвто е Ню Йорк!

Стив Леди признава

Той е бил обикновен човек в пълния смисъл на думата. Отраснал е в църквата, но като тинейджър го удря на бунт и започва да прави това, което всички правят – налива се с алкохол и ходи по партита. За нещастие, печели луди пари, докато е още млад. А това означава, че има богати възможности да върши безобразни глупости. Така започва лудостта на един безкраен празник. Стив има огромна къща, няколко коли и приятели, които работят за него. Не му липсва и весела компания за купони с много бира и цели варели алкохол. Разбира се, наркотиците също са неизменна част от забавлението.

Един младеж от постоянното присъствие на „панаирите“ на Стив Леди е син на известен полицай. Баща му го предупреждава да стои настрана от къщата на Стив, защото се подготвя зрелищен арест. Така нашият герой разбира, че е в списъка с 10 най-опасни престъпници в Ню Йорк, наблюдавани от отдела за борба с наркотиците. После забелязва, че къщата му се следи и вижда как цивилни снимат с огромна камера. За първи път изпитва истински страх и решава да предприеме изненадващ ход – почиства дома си от всички наркотици и звъни в полицията:

– Здравейте, обажда се Стив Леди!
– Знам кой си! – отвръща полицаят и г-н Леди разбира, че е известна персона в Ню Йорк, поне за полицията.
– Няма нужда да идвате. Вкъщи вече няма никаква дрога!

И все пак в лудия живот на Стив Леди има нещо здраво

Той държи на семейството си. Жени се млад и има дете. Когато то навършва една годинка, прави култово парти. От онази вечер му остават много бели полета и болезнен срам. Това е точката на пречупване, която преобръща живота му. Стив решава да се върне в градчето, където е отраснал и да намери старите си приятели. Вместо това го посреща друг Приятел. Преживяването е драматично: „Усетих как Божията сила идваше в живота ми. Това ме накара да започна едно ново пътуване към Бога. Така станах пастор“.

Ново пристрастяване

Стив е живял в разрез с всички писани и неписани закони. Затова той си мисли, че да следваш Бога означава да спазваш правилата. Но скоро разбира, че не е точно така. Неговият наставник, по-опитен пастор, му дава адресите на 20 души, с които да изучава Библията. Оказва се, че всички са затънали в такива проблеми, които само Бог може да реши. Всъщност те не очакват от него някакви правила. Но повече от всичко имат нужда да чуят, че има Бог, Който ги обича, дори когато не правят нещата както трябва.

Стив Леди се оказва ентусиаст

Той получава бойна задача да основе нова църква: „Никога не бях вършил подобно нещо. Но незабавно започнах да правя каквото мога. Така осъзнах, че когато ни призовава, Бог ни дава и невероятна сила. Иначе никога нямаше да разбера какво е моето истинско призвание. Защото е факт, че аз съм най-успешният човек в тази сфера в Адвентната църква в цяла Америка. Не искам да се хваля, а да благодаря на Бога за това. Но дори и в най-смелите си мечти не съм си представял, че ще правя каквото правя!“

Експеримент: Българският модел

Стив Леди е истински професионалист. Първо, той се опитва да разбере от архитектурата и рекламите повече за манталитета на хората там, където планира да създаде своя „продукт“ – нова църква. Затова му предлагаме малък експеримент: да скицира профил на българите от това, което е видял за два дни, още преди да се е адаптирал към часовата разлика: „Не всеки ще влезе в тези рамки, но ето накратко моите наблюдения. Вие ще ми кажете дали съм прав. Вашата история ви носи донякъде болка, но и гордост. Виждам също и много стоицизъм. Хората крият своите емоции и не са готови да се разкрият дълбоко пред непознати“. Стив се опитва да намери ключа към автентичността на другия. Той вярва, че Бог преобръща тъмните части от неговото минало и ги превръща в помощни инструменти за работата, която обича повече от всяка друга.

Понякога се оплакваме

Оплакваме се, защото не виждаме достатъчно чудеса и ежедневието ни е твърде монотонно. Но Стив Леди иска за себе си необикновен живот! И както изглежда, той има доста необичаен критерий за невероятните неща: „Пътувал съм по целия свят и хората винаги искат да ми покажат красиви гледки и смайващи забележителности. Но за мен най-необикновеното нещо е това, което правим сега: просто обичам да говоря с хората и да виждам как Бог работи в тях. Наистина, аз съм пристрастен. Но това е едно ново пристрастяване!“

Денят беше дълъг, отдавна мина 10. Явно с нашия събеседник имаме поне една общо черта – Той също се оказа стоик: готов да говори с нас, докато умората настояваше за почивка!