12 тайни за дълъг и щастлив брак (част 5)

Когато видим щастлива и хармонична семейна двойка на възраст, обикновено въздъхваме със завист. Всички искаме така – като в приказките – „Принцът и принцесата се оженили, имали много деца и живели щастливо до края на дните си“.
Но като тръснем глава и „излезем от филма“, щастливото видение сякаш изведнъж се разсейва и се виждаме заобиколени от уморени, озлобени или апатични възрастни хора, които говорят за любовта и щастието с насмешка и огорчение. Тогава почваме да мислим, че онези, щастливите, май крият някаква тайна, някакъв секрет, предаван от баща на син и от баба на внучка, който ревниво крият от нас.

Има ли наистина „тайни“ на семейното щастие?
Или това са рекламни трикове за продажба на мебели и жилища? Наистина ли едни хора „знаят“ как да създадат щастливо семейство, а други „не знаят“?

Група психолози са си направили труда, след многобройни разговори и общуване със семейни двойки, да обобщят 12-те „тайни“ на щастливите между тях. Колкото и да е странно, оказва се, че щастливите двойки си приличат, имат много общо помежду си. Тоест, щастието е постижимо не само за кастата на избраните да знаят „тайните“, а за всички – стига да си направят труда да научат и по-важното – да приложат тези тайни на практика.

12 тайни на щастливите семейни двойки

Има една тайна, за която обикновено не се сещаме в деня на сватбата –

„И двамата ще се променим. И то много“.

Важното е да сме сигурни, че ще продължим да бъдем влюбени и когато вече не сме същите. Че любовта ни е стъпила по-дълбоко от видимото у другия. Щастливите семейни двойки се обичат след 10, 20 и 30 години, въпреки че и двамата са вече само бледи копия на себе си от сватбените снимки. Въпреки че са сменили понякога държави, партии, религии, професии, вкусове. Защото са били предварително подготвени и решени да се обичат докрай, независимо от промените и изненадите.

Има и още една тайна, за която обикновено не се сещаме в деня на сватбата –

„Трябва да станем добри в спора!“

Изненадващо, нали? Не да се научим да не спорим, а да спорим добре! Всички се карат – и щастливите, и нещастните двойки. Но има няколко наистина важни тайни на успешния спор и те са формулирани от Джон Готман. Най-важната от тях е „никога не унижавай другия“! По-важно е да докажеш не, че си прав, а че обичаш.