Да израснеш без баща

Още преди векове мъдрите хора са казали, че майката е тази, която показва на детето с любовта си какво е да си човек, а бащата с борбата за оцеляване – какво е светът. Затова не е случайна препоръката, че човекът трябва да расте в семейство, в което има и мъжки, и женски модел.

Бащите – излишни?

Но в последните години все повече майки отглеждат децата си сами и бащите сякаш станаха излишни. Жените понякога смятат, че щом могат да осигурят детето си финансово и битово, нямат нужда от баща му. Обаче, липсата на бащин модел се оказва драма и то сериозна. Защо? Кризата се разразява обикновено през проблемната възраст, наречена „пубертет“. Това е моментът, в който и момчето, и момичето трябва да се разграничат от майката. До този момент тя е била почти единствен модел за подражание и ос, около която се е въртял светът им. Сега фигурата на бащата става жизнено важна. Той се превръща в сигурен и желан бряг, към който децата и от двата пола се стремят. 

Момчета без бащи…

Какво се случва с момчета, възпитавани само от майки, без бащин модел? Обикновено те смятат, че всички останали жени са (или трябва да бъдат) като майките им. И често се държат с приятелките си инфантилно – очакват да бъдат обгрижвани, изслушвани, дундуркани, имат склонност да се цупят и сърдят лесно, ако не получат каквото искат. Ако връзките им се задълбочат и се стигне до създаване на семейство, те често се оказват неспособни да бъдат пълноценни глави на семейство. Простата причина е, че не са имали пред себе си модел, на който да подражават. 

… и момичета без бащи

Какво се случва с момичетата, израснали без бащин модел? Те просто нямат представа за ролята на мъжа в живота и това какво трябва да търсят в един мъж. Дори около тях да е имало мъже роднини – вуйчовци, дядовци, братовчеди – те не им дават представа за класическата роля на главата на семейство. Често се оказват в парадоксалната ситуация – хем искат да имат мъж, хем не знаят как да стигнат до него и как да се държат с него.

Децата и от двата пола, израснали без бащи, не знаят как да поемат отговорност и нямат ясна представа за ролята на двата пола в двойката. Често момичетата стават мъжкарани и почват да покровителстват мъжете си, да ги „осиновяват“, а момчетата обратно – вдетиняват се и се държат като богове, които трябва да бъдат обгрижвани от мама; но не са пълноценни партньори.

С две думи, татко е нужен! Ама много нужен, ако искаме да имаме здрави, уверени в себе си деца, които могат да носят отговорност за друг.