Деца със здрава психика

Все по-трудно става да бъдеш родител и то добър родител. Сякаш на нашите баби и дядовци им е било по-лесно – детето идва когато е рекъл Бог; ражда се живо и здраво, ако е рекъл Бог и после се отглежда както даде Бог. Когато има храна за всички, има и за него. Ако може да ходи на училище, добре; ако не може, здраве да е. Когато не слуша, яде бой; когато слуша, получава бонбонче. Като “отхвръкне” малко на ръст, почва да работи; като му дойде времето, се жени. И това е. Останалото – каквото е рекъл Бог.

Деца със здрава психика
Деца със здрава психика

Условия за здрава психика

Тази примитивна педагогическа система ни ужасява и когато наследникът е вече на път, започваме да четем дебели книги за възпитанието. Колкото повече четем, толкова повече се объркваме. Да, ограмотяваме се и вече сме способни да водим компетентни дискусии по въпросите на възпитанието, но прилагането на тази компетентност върху собствените ни деца сякаш ни се изплъзва.

Лошото е, че когато резултатите станат явни, вече е късно за поправка. Най-големият ни страх е, че децата ни няма да бъдат щастливи, че може в невежеството си да ги ограбим от щастието, което им се полага в този свят.

Здравата психика – по-важна от знанията

Всъщност, основната ни цел обобщена в едно изречение, е следната: “Децата ни да пораснат физически и психически здрави, уравновесени, подготвени за живота, с възможно най-много знания.” Обикновено, наблягаме на втората част – подготовката и знанията. Струва ни се, че най-важно е да знае много, да умее много неща, да е подготвено за всякакви ситуации. Психолозите, обаче, твърдят точно обратното – най-важно от всичко е психическото здраве на детето. Ако то е наясно със себе си, спокойно, уравновесено и издържливо на стрес, останалите неща се подреждат много по-лесно. И обратно – ако психиката на детето е крехка, уязвима; ако то лесно се предава и излиза от равновесие, тогава никакви специални знания и умения няма да му бъдат от полза.

С две думи, най-важният въпрос е: “Как децата ни да пораснат психически здрави и издържливи?” Чуйте отговора в предаването “По пантофи” на радио 3:16.